site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Mit értünk szórványon?

PDFNyomtat

a_vilag_magyarsagaHa a mai magyar országhatárokon túl élő magyarokról olvasunk, érdeklődünk, akkor különböző összefoglaló kifejezésekkel találkozhatunk. Ilyen például a szórvány is.
Már magában a szótőben "szór" benne van a válasz: azokra a közösségekre utaló kifejezés a szórvány, akik országuk határain túl, más nemzetekkel keveredve, elszórtan élnek. Magyar vonatkozásban a történelmi Magyarország területén élőket értjük alatta. Nem összekeverendő a nagyobb etnikai tömbökben élő magyar nemzetiségűekkel, akik az úgynevezett tömbmagyarságot (p.: Székelyföld) alkotják. A tömbmagyarságnak is vannak azonban olyan települései, melyek szórványközeli helyzetbe kerültek, vagyis, ahol tudatosan, állami vagy más eszközök segístégével befolyásolják a magyar többség alakulását, s a közeljövőben ennek a többségnek az elvesztése várható.

Másik, sokszor használatos kifejezés a diaszpóra (világszórvány) is, mely olyan közösségre utal, akik külső kényszer hatására hagyták el szülőföldjüket, és a világban "szétszóródva, szétszórtan" élik tovább életüket. Jellemzően a nyugati magyarságra használatos fogalom.

Azokat a településeket, térségeket, ahol helyi szinten a magyar nemzetiségűek vannak többségben, s ez megnyilvánul a helyi vezetésben, nyelvhasználatban, kultúra alakításában, szigetmagyarságnak nevezzük.

A további informálódáshoz összegyűjtöttük néhány hasznos oldal linkjét:


IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

június 2023
HKSZCSPSZV
293031 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 3012

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small