site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Bécs

PDFNyomtat

intezmenyekkepeklatnivalokszervezetek

Szesszi

Bécs, vagy ahogy az osztrákok nevezik Wien, Ausztria fővárosa és egyben az ország legkisebb szövetségi tartománya. A főváros az ország egyik szellemi, kulturális és gazdasági központja is. Itt találhatók Ausztria főbb közigazgatási szerveinek székhelyei, továbbá nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros is, hiszen az ENSZ harmadik székhelye (New York és Genf mellett.)

A Duna által kettészelt város a Bécsi-medencében terül el. A város nyugati pereme már a Bécsi-erdőhöz tartozik, amely az Alpok elővonulata. Sajátossága az osztrák fővárosnak, hogy nem az ország közepén alakult ki, hanem annak északkeleti zugában, ma alig 50 km-re a magyar és a szlovák határtól. A Duna nem a város közepét szeli át, hanem a szélén folyik el.Szecesszis_hz

Bécs sokféle képet varázsol elénk: gondosan kidolgozott, monarchiabeli épületeket, zsúfolt kávéházakat,szecessziós mesterműveket, a művészeteket, és nem utolsó sorban a zenét.

Bcsi_fikrusZenei hagyományai mindenkit elbűvölnek, nem véletlenül nevezik Bécset a zene városának. A város koncerttermei és színpadai mindenfajta zenei műfajt kínálnak a komolyzenétől a progresszív zenéig – egész éven át egyik fesztivál a másikat éri.  A művészek utánpótlásának neveléséről olyan oktatási intézmény gondoskodik, mint a Konzervatórium vagy a Wiener Sängerknaben iskolája, ahol a világhírű bécsi fiúkórus tanul.

A bécsi magyarok száma - a politikai változások következtében - 1918 után csökkent, majd az ötvenes évek végétől ismét gyarapodott. A húszas évek elején csaknem 11.000, a harmincas évek közepén mindössze 5.000 magyar anyanyelvű - s már többnyire osztrák állampolgárságú - lakosa volt Bécsnek. Az 1956-os menekültek többsége - Bécsen keresztül - más országokban telepedett le. 1981-ben alig több, mint 8.000, 1991-ben már 13.500 volt a magyar anyanyelvűek száma. E növekedésben természetesen komoly szerepet játszottak a szomszédos országokból - mindenekelőtt a Romániához tartozó Erdélyből és a jugoszláviai Vajdaságból - származó magyar menekültek. A munkaerőpiac keleti megnyitása pedig újra ezreket vonzott. Az elmúlt húsz évben egyes szervek szerint 50-60 000 főre, más becslések szerint is minium 30 000 fősre duzzadt a bécsi magyarság.

Bécsi hírességek:  

I. Ferenc József: ő volt a Habsburg Monarchia leghosszabb ideig ténylegesen hatalmon lévő uralkodója.

Joseph Wenzel Radetzky: Cseh gróf, osztrák királyi-császári tábornagy.

Johann Strauss: osztrák zeneszerző, zeneköltő, ismert a keringőiről, valamint az általa megkomponált Radetzky-indulóról.

Franz Joseph Haydn: osztrák zeneszerző, karmester, operaimpresszárió, énekes és zenetanár, a bécsi klasszicizmus első nagy mestere, Esterháza (ma Fertőd) híres karnagya.

Wolfgang Amadeus Mozart: osztrák klasszicista zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus.

Mária Terézia: a Habsburg-házból származó osztrák uralkodó főhercegnő, 1740–1780 között magyar és cseh királynő.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

augusztus 2020
HKSZCSPSZV
2728293031 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31123456

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small