site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Bánság – Erdély – Partium

PDFNyomtat

Bánság (Bánát)

A történelmi Bánságot északról a Maros, délről az Al-Duna, nyugatról a Tisza, keletről pedig a történelmi Erdély határolta. 1920 óta nagyobbik fele Romániához, a másik jelentős része Szerbiához és csak egy kevés területe tartozik Magyarországhoz. Bánság központja Temesvár, mely ma a Románia egyik legfejlettebb városa. A megyék közül Bánát részét képezi: Arad megye egy kicsi része, Temes és Krassó-Szörény megyék. Itt található Erdély legszebb várkastélya, a vajdahunyadi vár, valamint a Monarchia legkedveltebb üdülőhelye is, Herkulesfürdő. Bánátban született például a zeneszerző Bartók Béla, a nyelvész Révai Miklós és Klapka György honvédtábornok is.

Fontosabb települések a romániai Bánságban: Temesvár, Resicabánya, Lugos, Karánsebes, Nagyszentmiklós

ErdélyErdély (Transylvaniae)

Mind a magyar, mind a latin elnevezés jelentése: erdőn túli. A Kárpát-medencébe betelepedő magyar törzsek a keletre fekvő erdősségeken túli területeket nevezték 'Erdőelvének' vagy értelemszerűen, erdőn túlinak, így terjedt el a ma is használatos Erdély megnevezés, valamint a nemzetközivé vált latin Transsylvania is. A történelmi Erdély alatt a minden oldalról hegyekkel körülvett, a Királyhágón túli Erdélyi-medencét értjük, de ma már sokszor Románia magyarlakta területeit, így Partiumot és Bánságot is Erdélyként emlegetik. Székelyföld is "Belső-Erdélyben" terül el, az erdélyi tömbmagyarság nagy része itt található.

Jelentősebb városok: Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Brassó

Partium

A magyarromán határ és a Királyhágó közé eső, észak - dél irányban elnyúló területet nevezzük Partiumnak. Azért kapta a "Részek" nevet, mert ezt a vidéket a 16. és 17. században mint Erdélyhez csatolt magyar területet birtokálták az erdélyi fejedelmek. Az elnevezés sokáig észak-magyarországi területeket és a Tiszántúlt is magában foglalta. A trianoni békeszerződés következtében Partium és a Bánság jelentős részét Romániához csatolták. Ehhez a térséghez tartoznak: Arad, Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyék. Partium központja a gyönyörő szecessziós épületekből álló Nagyvárad. Erről a vidékről származik több jelentős magyar író, költő, színész,  például: Ady Endre, Kölcsey Ferenc, Arany János, Kazinczy Ferenc, Zelk Zoltán, Muráti Lili, Kaffka Margit, Dsida Jenő és még sorolhatnánk a nagy nevek felsorolását.

Nagyobb városok: Zilah, Nagyvárad, Nagykároly, Szatmárnémeti, Nagybánya, Máramarossziget, Arad

Ajánló a további tájékozódáshoz:

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

június 2023
HKSZCSPSZV
293031 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 3012

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small