site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Nagyszalonta

PDFNyomtat

esemenyhirekintezmenyekkepeklatnivalokszervezetek

kicsi_Nagyszalonta_csonka_torony-aranyszobor

Nagyszalonta (románul: Salonta) 37 km-re fekszik Nagyváradtól Fekete-Körös síkságán.

 A város Bihar megye délnyugati részének gazdasági és művelődései központja. Az Arad - Nagyvárad vasútvonal is áthalad rajta, így tömegközlekedéssel is jól megközelíthető.

Többféleképpen is említik az oklevelek (Zolunta, Zalantha), de az 1500-as évek végétől a Szalonta név található mindenütt.

Nagyszalontában a XIX. század végén jelentős fejlődés indult: a kisiparosok céhekbe tömörültek, megkezdték a vasút építését, valamint több állami épület is ekkor épült. A település lakossága rohamosan nőtt ezekben az időkben, napjainkra már megyei jogú város (municípium).

"...nehogy azt higgyétek gyerekek, hogy ez a kis település csak Arany Jánost ringatta bölcsőjében. De nem ám! Ti nem is gondolnátok, hogy számos író, költő, szobrász, sőt még egy neves csillagász is itt látta meg a napvilágot. A büszke hajdúvárosiak egy szoborparkot alakítottak ki a városka díszkertjében, és ott sorakoznak a magyar irodalmi, és tudományos élet kiválóságainak méltó emlékei: Arany János társaságában, Zilahy Lajos író, Sinka István költő, Kiss István szobrász, Kulin György csillagász szobrai. ...Kulin György szülővárosa tiszteletére az 1436 Salonta nevet adta kisbolygónak. Ezen a nemes gesztuson keresztül is látni lehet, hogy noha a budapesti Uránia Csillagvizsgáló megalapítójává válik, sohasem feledi el szülőföldjét."  Részlet Bagdi Andrea: Aranyemberek bölcsője: Nagyszalonta című pályamunkájából.

Nagyszalonta magyar nyelvű honlapja: www.salonta.net
Hírek a város történéseiről: http://www.nagyszalontai-hirhatar.ro/
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

június 2023
HKSZCSPSZV
293031 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 3012

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small