site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Látnivalók - Nagyszalonta

PDFNyomtat

esemenyhirekinformaciointezmenyekkepekszervezetek

kicsi_Nagyszalonta_csonka_toronyTermészetesen, ha Nagyszalontán járunk nem hagyhatjuk ki az Arany János Emlékmúzeumot. A múzeum a Csonka torony épületében kapott helyet, mely 1636-ban épült, de nem sokkal utána a törökök megrongálták. A tornyot a századforduló előtt restaurálták, s később itt kapott helyet a költő emlékére berendezett múzeum.

"A szalontai Csonkatoronyhoz, egész sor népmonda fűződik. Azt is mondogatják az öregek, hogy Szalontát valaha Nagyfalunak hívták, s a Csonkatorony a Toldi család őrtornya volt. Toldi a gyűrűjét állítólag, az épülő torony alapjába helyezte. Amikor a hajdúk ideköltöztek, boszorkányok meg szellemek lakták. Éjszaka nem mertek benne maradni az őrök. Végül, aztán akadt egy bátor fiú, aki, két napot, és két éjszakát töltött a toronyban, s csodák csodájára épségben jött ki. Ettől kezdve aztán senki sem félt, ott őrködni. A legtovább, napjainkban is élő mondák az állítólagos alagutakhoz fűződnek. 1915-ben egy öreg szalontai így emlékezett: négy alagutat ástak alatta. Az egyik a Körös alatt, egészen a gyulai várig vezetett, a másikon el lehetett menni a váradi Szent László templom alá, a harmadik kivezetett a Szénáskerti-érhez, a negyedik Kerekiben végződött, a Bocskai várnál."

"Ha eddig nem tudtatok volna róla, elmondom, hogy a költő szülőháza leégett amikor Szalontán nagy tűzvész volt. Pár évvel ezelőtt a szülőház eredeti mását alakították ki a régi telken, még a tetejét is nádfedéllel fedték, hogy valóban bogárhátú legyen, mint ahogy a költő írta a Családi kör versében. (...)  A portán már csak a kút látható a régi időkből. Ebből még a nagy költő is meríthetett, s a hűs vízből olthatta szomját. A bólogató eperfa leszármazottja is hűséges tanúként áll a telken. Bagdi Andrea

Sajnos Arany János szülőháza nem maradt fenn, a régi ház helyén található egy épület, melyben tájház és könyvtár is található. Itt található az Arany János Művelődési Egyesület központja is.

kicsi_Nagyszalonta_ref_templA város főterén található a református műemlék templom, mely 1750 - 55 között épült. Szomszédságában találhatjuk az iskolát, ahol emléktábla hírdeti: itt tanult, valamint tanított Arany is. (Ma az Arany János Iskolacsoport fogja egybe Nagyszalonta magyar tannyelvű iskoláit.)

A téren sétálgátva érdemes megtekinteni a szecessziós Városházát, mely már több, mint 100 éves. Nagyszalonta római katolikus temploma 1875-76 között épült eklektikus stílusban, nem messze pedig a városalapítás emlékművét láthatjuk.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small