site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Báb- és élőjáték ősbemutató Nagyváradon

PDFNyomtat

DSC07664

Szigligeti Ede születésének 200. Évfordulója alkalmából ősbemutató lesz szeptember 11-én Nagyváradon. Szigligeti Ede kiskorát bemutató bábelőadás, a Liliput Társulat első premierje a Fux fest nyitóelőadásán.

Szepember 11-15 között  először szervezik meg Nagyváradon a Fux Fest.-et, azaz az I. Erdélyi Hivatásos Magyar Bábszínészek Fesztiválja című eseményt. Ilyen jellegű fesztivál még nem volt a térségben. A társulat első premieje a Fux Fest. nyitóelőadása: a Szigligeti Edécske című produkciójával. A bábelőadást Urbán Gyula írta és rendezte ( a Budapesti Bábszínház rendezője ), a művész már sokszor dolgozott együtt a Liliput társulattal, úgymond szinte hazajön Váradra.

Urbán Gyula író, rendező az élőzenés bábelőadást gimnazistáknak és felnőtteknek szánja. A rendező különleges bábműfajt alkalmazott, érdekesek az árnyjétékok, a marionettfigurák és élő a bábjátékok keverése a színészek játékával, ami egyedülállónak mondható ebben a szakmában és fokozza az előadás érdekességét. A történet Szigligeti Edécske gyerekkorának egy rövid epizódja köré sűtíti az eseményeket, amikor is a kilenc év körüli Edécske a családi barátoknak  bemutatja a Liliomfit bábelőadásként.  Urbán Gyula így nyilatkozik a történetbe foglalt Liliomfi-epizódról: “A Liliomfi-epizód, a nagy szerelmi történet, olyan mint a tündérmesében a királylány és a királyfi.”  

A bábjáték kísérőzenéjét Laczó Zoltán Vince magyarországi zeneszerző szerezte , aki nagy hagsúlyt fektetett a bábjátékkal egybekötött élőnezére. A darab zenei vezetője, Varga Imre, klarinéttal kíséri a bábjátékot, ő tanította be a három diáklányt (a nagyváradi Művészeti Líceum diákjai), akiket felkértek a zenei kíséretre. A zenészek ugyanúgy az előadás részeivé válnak, amire Urbán Gyula rendező nagy hangsúlyt fektetett. A zenészek korabeli ruhát öltenek, mint a színészek, emelve a bábelőadás színvonalát.

A szereposztás a következő: Szigligeti Ede szerepében Lászlóffy Botond/Oszaczky Butkay Gergely; a Dadus és Kamilla szerepében Balogh Judit; Hermina szerepében Szentpéteri Lenke; Mariska szerepét Stéfán Bodor Mária játssza; Kányai Erzsi (a fogadós lánya ) Birtalan Katalin és Meleg Hortenzia szereposztásában; Liliomfi szerepét  Hanyecz Debelka Róbert alakítja; az anya szerepét Németi Emese személyesíti meg; Apa, Szellemfi és Gyuri pincér syerepében Lélek Sándor Tibor;  Szilvai professzor, Kányai fogadós és Gerzson szerepében Daróczi István.

Az élőzenét Varga Imre vezetésével hegedűn kíséri Bálint Floriana, Giodano Filoména  és zongorán kíséri Baki-Szmaler Noémi.

Dícséret illeti a díszlet tervezőjét és kivitelezőjét. Balla Margit e különleges alkalomra különleges díszletet tervezett, visszaadva a XIX. századi reformkori környezetet. A díszlet a régmúlt Váradot idézi, ugyanakkor a bábelőadás színfalaként szolgál. Trifán László nagy szakértelemmel festette meg a Körös-parti tájat. A nagyméretű festmény táblái mozgathatóak, a táblák mozgatásával a festmény bábszínpaddá alakul át, igény szerint nyitható és csukható elemekből áll.

A bábelőadás méltó megemlékezésül szolgál Szigligeti Ede születésének 200. évfordulója alkalmából.

írta: Baki Szmaler Györgyi

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

március 2023
HKSZCSPSZV
2728 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small