site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Látnivalók - Székelyhíd

PDFNyomtat

informaciohirekintezmenyekszervezetek

stubemberg-kastely4_kicsi

Ottjártunkkor éppen a Stubenberg kastély felújítási munkálataiba nyerhettünk betekintést, a tervek szerint jövő őszre befejeződik a restaurálás és birtokba vehetik majd új otthonukat a gyerekek, családok. A kezdeményezést Böjte Csaba indította el, erről bővebben egy cikkünkben itt.

A kastélyt a Zólyomi család építtette, majd 1830-tól a Stubenberg család birtokába került, akik házasság útján jutottak hozzá az uradalomhoz. Az 1930-as években a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot elkobozta az állam, ezután iskola működött benne. Sajnos azok az épületrészek, melyeket nem újítottak, újítanak fel nagyon rossz állapotban vannak.
Az eredeti díszítés még sok helyen fellelhető, de a falak, a berendezés maradványai, a poros, vakolattal tali terem közepén álló pingpongasztal-tákolmány már az egykori iskolai hangulatot juttatják az ember eszébe. 

pingpong

Jó lenne, ha lenne mód (és persze pénz) restaurálni a többi szárnyat is, hiszen még romos állapotában is csodálatos látványt nyújt a kastély.

A városban járva ne hagyjuk ki a XV. században épült, gótikus stílusjegyekkel ellátott református templomot, valamint a XVIII. században, barokk stílusban épült katolikus templomot sem.

Székelyhídtól Margitta felé haladva - akik a magyar határ felől érkeznek, ismerik az útvonalat - bal oldalt terül el a Csíkos-tó, mely egy tőzegláps terület. Ne tévesszük össze az út másik oldalán lévő mesterséges halastóval (Olaszi-tó).

Székelyhíd is bővelkedik termálvízben, de sajnos ennek a páratlan ajándéknak a felhasználása nem éppen a környezettudatos módon történik. Hogyan látja ezt egy helyi lakos? Itt elolvashatja!

Egy helyi, környezettant tanuló fiatal blogján sok érdekességet olvashatunk Székelyhíd természeti adottságairól.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Hozzászólások   

 
0 #2 Harmónium Egyesület 2014-06-25 09:20
Kedves József!
Valóban, ellenkező irányról van szó. Köszönjük észrevételét, pontosítottunk a mondaton. Üdvözlettel, a szerkesztők
Idézet
 
 
0 #1 SZABÓ JÓZSEF 2014-06-25 06:43
A következőt nem értem:"Székelyh ídtól Margitta felé haladva-akik a magyar határ felé igyekeznek,álta lában erre mennek".Na ez az,amit nem értek,mert tudtommal a magyar határ felé vezető út ellenkező irányba esik,azaz a Becsali felé.(Becsali csárda volt régen),keresztü l a Tankárokon,nyug at felé haladva.
TISZTELETTEL SZABÓ JÓZSEF
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small