site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Verespatak

PDFNyomtat

kepeklatnivalok

verespatak_banyaszeletVerespatak (románul: Roșia Montană) egy gyönyörű kis bányaváros volt, ahol régen micsoda nyüzsgő bányászélet lehetett... Már maga az elnevezés is milyen szépen cseng: Roșia Montană.

A település ősi, mivel már a rómaiak is aranyat bányásztak, az itt található pirit nevű kőzetből. A falu rendkívül kedvező adottságú földrajzi szempontból (mint majd' minden bányaváros) is, így a bakancsos turisták számára is ajánlott program. 

Verespatak_egyszer_kLátványosságai és értékei ellenére Verespatak erősen lepusztult, de ez még a kisebb baj... ugyanis a település nagyon közel áll ahhoz, hogy a még elérhető aranyércet az elavult ciántechnológia bevetésével termeljék ki (civil tiltakozások ellenére a kormány támogatja a bányaművelés újbúli elindítását ezzel a veszélyes technikával). 'A ciánt alkalmazó technológia 16 km²-nyi terület tönkretételét jelentené, benne öt heggyel, négy templommal és temetővel, az Alburnus Maior ókori római vár romjaival. A bánya tervezett 15 éves működése után a környezetszennyezés száz évig tartana. A cég 42.82 km² területet használna és úgy becsüli, hogy 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt termelne ki." (Forrás Wikipedia)

A bányanyitás miatti tiltakozások kapcsán hallhattunk a közelmúltban sűrűn a településről.

A településen minösszesen 1 magyar nemzetiségű él, és sajnos az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület "létezése" is bizonytalan. Mindenesetre ajánljuk igényes honlapjukat, ahol a két bányásztelepülés részletes történetét is megtalálhatjuk.

Verespatak_templomok_kBúcsú a református Verespataktól címmel egy meglehetősen szívszorító cikket olvashatunk a Diaszpóra Alapítvány oldalán.

Ahogyan a református, úgy a katolikus templom sem működik. A település, mint patyomkin falu éli mindennapjait. Olyan mintha állapotban.

Az állam, a bányatársaság és a munkanélküliek a bányaengedélyt, míg a környezetvédők, a Verespatakban turisztikai potenciált látók és a hosszú távon gondolkozók annak elutasítását várják. Akár mi is lesz a döntés, érdemes mielőbb megnézni, mert így vagy úgy, de változás lesz.

2013.

Szuper hír! Verespatak megmenekült a ciános technikától! http://mno.hu/hatarontul/dontottek-nem-lesz-cianozas-verespataknal-1230202

2014.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small