site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Hunyad megye

PDFNyomtat

Hunyad megye (románul: Județul Hunedoara) Románia nyugati részén, Erdélyben található, itt található a Hunyadi család ősi fészke, Vajdahunyad is.

A megye domborzatának jelentős részét hegyek alkotják: Erdélyi-szigethegység (Erdélyi-érchegység, Bihar-hegység), délen pedig a Déli-Kárpátok: Páring-hegység, Surján-hegység, Retyezát-hegység, Godján-hegység és a Ruszka-havas. Két nagyobb folyó, a Maros és a Fehér-Körös, valamint ezek mellékfolyói alakítják a környék völgyeit.

A török betörések előtt a megye lakói nagyrészt magyarok voltak, de a török pusztítások során a lakosság száma jelentős mértékben megfogyatkozott, s helyükre a környékbeli hegyekről betelepülő románok költöztek. Így szinte csak a nemesség között maradtak magyarok.

Székhelye: Déva.

Szomszédos megyéi: Arad, Fehér, Gorj, Krassó-Szörény, Temes és Vâlcea megyék.

teliuc-to_kicsiHunyad megyét érdemes megismerni, kirándulások alkalmával, egy pár napot eltölteni e vidéken.

A megye nagysága 7063 négyzetkilométer, lakossága kb. 450000, amiből a magyar ajkúak mintegy 5%-al vannak jelen. A megyében sok a hegyvidék, a folyók mentén termékeny területek találhatók. Az említett Maroson kívül a további kis folyókat érdemes megemlíteni: Sztrigy, Cserna, Fehér Körös, és a Zsíl. E folyók mentén alakultak ki a megye legjelentősebb városai: Déva megyeközpont, Vajdahunyad, Szászváros, Brád, Hátszeg, valamint a Zsíl-völgyi városok, melyek közül a legjelentősebb Petrozsény. Aki Magyarország felől autóval, vagy vonattal jön a Maros mentén felfele a Piski (Simeria) városát elhagyva és dél felé fordula, a Sztrigy mentén szép időben megpillanthatja a Retyezát magas 2500 méteres csúcsait. Szintén Hunyad megyéhez tartozik a Páreng, a Pojána Ruszka, a Surján, az Erdélyi Szigethegység egy része.

A megye történelme is gazdag, a római időben is voltak lakott területei. Hátszeg vidékén is nagyon sok a középkori eredetű templom, vár, meg udvarház. A megye egyik legjelentősebb műemléke Vajdahunyad vára, mely külön ismertetőt érdemel. Déva felett ott vannak a vár romjai, amit jelenleg javítanak, rekonstruálnak, valamint Marosillyén ott van Bethlen Gábor, a nagy erdélyi fejedelem szülőháza. A műemlék templomok közül említést érdemel a teljesség igénye nélkül :Őraljaboldogfalva, Demszus, Szászváros, Zeykfalva, Sztrigyszentgyörgy, Algyógy. Az utóbbi időben különböző albumok, utikalauzok láttak napvilágot , melyek bemutatják a megye múltját, kultúráját, és a turisztikai lehetőségeit. Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a megye területén ne csak átutazók legyünk, hanem töltsünk el egy pár napot minden helységben. 2010 decemberében a Hunyadi Református Egyházmegye egy albumot jelentetett meg, mely 45 templom fényképét és rövid történetét mutatja be.

Részlet Kun Árpád, református lelkipásztor Hunyad megyét bemutató írásából.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

június 2023
HKSZCSPSZV
293031 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 3012

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small