site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Rákosd

PDFNyomtat

latnivalokszallas

Románul: Răcășdia. A település a várostól 2 km-re megőrizte falusi jellegét, azonban közögazgatásilag Vajdahunyadhoz tartozik. A rákosdi református gyülekezetnek 222 tagja van, a múlt század közepén azonban még több mint 500 magyar református élt a településen. Hunyad megye elszórványosodó és lassan-lassan beolvadó vidéki refomátus gyülekezetei közül a rákosdi az, amely a legtöbb élni akarásról tesz bizonyságot. Ez a kicsiny gyülekezet kiharcolta, hogy saját lelkipásztora legyen. Továbbá saját erőből, kevés külső segítséggel, teljesen felújította a templomot, kényelmessé és lakhatóvá tette a több mint 230 éves parókiát. Rákosd lakói kedves, barátságos emberek, érdemes itt megszállni, és a faluból kiindulva feltérképezni a környéket, természetesen Vajdahunyad várát nem kihagyva.

1358-ban Rákustd néven jelentkezik az oklevelekben. (C. Suciu: Dicţionar istoric.) Györffy szerint 1333-ban is. (Az Árpád-kori. III. 298.) 1381-ben Rákosd, 1429-ben Rácosd, 1492-ben Rákos, 1522-ben Rákozd a neve. (C. Suciu: i.m.)

1533-ban leég a ferencesek vajdahunyadi temploma és kolostora. Ekkor az eddig filiaként Vajdahunyadhoz tartozó Rákosdon templomot építenek Szent Ilona tiszteletére. Rákosdi Gergely és a nép kérésére a filiából önálló plébániát szerveznek, s így az új templom plébánia-templom lesz. Az új plébániát a ferencesek vezetik. A középkori tiszta katolikus lakosság a reformáció idején református lesz, a templommal együtt. A XVIII. században református anyaegyház, és e század elején is az. Rákosdon a temető nemzetségek szerint van felosztva, s a családok nemzetségüket megillető helyre temetkeznek. Előnyösebb részen vannak az őshonos nemzetségek parcellái, félreeső részen pedig a később megtelepülők sírhelyei (Kós K. 1972: 243–244).

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small