site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Orsova

PDFNyomtat

kepeklatnivalok

Orsova dombormű

Orsova (románul: Orșova) megyei jogú város Romániában, Mehedinți megyében.

A Bánát délkeleti csücskében, a Cserna folyó torkolatától délre, a Duna bal partján fekszik. A mai város 1966–74-ben, a Duna tereprendezéssel kialakított teraszán épült fel, mivel addigi helye a Vaskapu I. vízerőmű felépítésekor a vízfelszín alá került.

Neve az Örs törzsnév szláv-ova képzős származékából való. 

Orsova első írásos említése 1150 körül: Ursoua. A rómaiak idején a Dierna nevű erőd volt itt. Honfoglaláskori leletek, Árpádkori temető is feltárásra került itt. A népvándorlás korában összedőlt római erőd közelében az Árpádkorban épült újabb vár, melyet 1349-ben a király tulajdonaként említenek. A várat 1372-ben Nagy Lajos parancsára építették újjá. Orsova várát 1522-ben Balibég belgrádi pasa foglalta el, és tulajdonlásáért később még a 17-18. században is folyamatosan harcoltak, többek között Thököly Imre és Bercsényi Miklós. Közben új erődök épültek a várhoz kapcsolódóan, egyik a szigeten, amelynek török néven Adah Kaleh. Ennek birtoklásáért is véres harcok folytak, például 1737-ben a törökök fel is égették Orsovát. 

1829-ben létesült a Dunagőzhajózási Társaság telepe és épült ki a Karánsebesig vezető út, és ezután egészen az első világháborúig töretlen volt fejlődése. 1831-ben alapították görög, 1836-ban német elemi iskoláját. 1844-ben ide helyezték a Dunagőzhajózási Társaság felügyelőségét. 1846-ban elkészült a Duna mentén haladó Széchenyi-út.

1849. május 16-án Bem kardcsapás nélkül foglalta el a várost. ’49. augusztus 17-én más magyar forradalmárokkal együtt itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos. Szemere Bertalan a Cserna torkolata alatt emelkedő Allion-hegy tövében, a Habsburg és az Ottomán Birodalom közötti senkiföldén ásta el a magyar Szent Koronát, a koránázási palástot és jelvényeket, melyeket 1853-ban találtak meg. A megtalálás helyén Ferenc József kápolnát építtetett. A régi Orsova és az Adah-Kaleh a Vaskapu megépültével víz alá kerültek, a mai Orsova gyakorlatilag az 1970-es években épült. A sziget török lakossága részben Törökországba, részben Dobrudzsába költözött. Ne keressük a fentiek élénk görög-török mediterrán világát.

Kazán szoros A magyar úri osztály al-dunai hajókirándulásainak állandó attrakciója volt a 19. században Orsova. Rendszeresen megtekintették a Korona-kápolnát és áthajóztak az egzotikus, török miliőjű Ada-Kalehre, amely 1878-tól osztrák–magyar megszállás alatt állt („Török-Orsova”).

A várost a román–jugoszláv közös beruházásként épült Vaskapu I vízerőmű részeként 1970-ben elárasztották, 1966 és 74 között északra új várost építettek fel, mivel víz alá került a régi település (5 más faluval és egy szigettel együtt) és a kiszélesített Cserna-öböl partján építették fel újra. A régi Orsovával hullámsírba küldött sziget a sokáig közös török-magyar tulajdonban lévõ idillien bájos Ada-Kaleh (korabeli nevén: Új-Orsova), Jókai Aranyemberének “Senki-szigete”.

Orsova Trianon előtt Krassó-Szörény vármegyéhez tartozott, 2015 német, 1870 magyar, s csak 1360 román lakosa volt. Mára alig 100 magyar maradt a több mint tízezres városban.

(Forrás: Wikipédia)

Érdekesség, hogy a településen járt a híres dán meseíró, Hans Christian Andersen.
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

január 2023
HKSZCSPSZV
262728293031 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 3112345

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small