site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Látnivalók - Felsőbánya

PDFNyomtat

informaciointezmenyekkepekszallasszervezetek

felsobanya_katolikus_templom

A települést a természeti környezete teszi vonzóvá az utazó számára. Emellett nem elhanyagolhatók a XVIII - XIX. századi építményei sem. Például ilyen a barokk stílusú városháza épülete, bejárata felett díszeleg a város bányász címere, 1798-as felirattal. A város központjában áll a monumentális neoklasszikus stílusban épült római katolikus templom (képünkön) két tornyával, rajta aranyozott kereszttel és a bejáratánál lévő tekintélyes oszlopaival. A református templom 1889-1890-ben épült.

A volt görög katolikus, ma ortodox templom, mely 1793 ban épült egyik legrégibb temploma Felsőbányának. A volt Zárda épülete, melyet 1890-ben fejeztek be, ma általános iskola. Nagyon szép a  XIX. századbeli "Stoll" kútja mely Felsőbánya akkori polgármesteréről volt elnevezve. Sámuel Császi szerény fából 1754-ben épült háza is a legrégibb építményeket képviseli. 1848-ban épült a Kálvária kápolna, a Bányahegy alatt a maga jellegzetes oltárjával.felsobanya_latkep2

A Bányahegy évszázadok óta kedvelt turistahely, viszont északról és délről haladva is jó két, két és fél órás túrára kell készülni. A két világháború között a kényelmesebbek a bányatelepen át keletről sétáltak fel a hegyre. A II. vh után viszont évekig nem használhatták az utat, mert itt építették ki a bányában dolgozó politikai foglyok telepét. Ma a kápolna alatti út a legnépszerűbb.

A Kapnikbánya felé vezető műút mellett találhatók a temetők. Meglátogatásával páratlan panorámában gyönyörködhetünk, miközben az elesett hősök emlékkövénél pedig leróhatjuk kegyeletünket. Sajnos a régi - egyedülálló - öntöttvas síremlékek közül már nem sokat  találunk, mivel 1989 után ellopták és ócskavasként értékesítették többségét. 

Felsőbányától Keletre alig 10 km távolságra 731 m magasságban található a Bódi-tó (lenti képen), mellette egy 89 férőhelyes szálloda vendéglővel és sport pályákkal. Ugyanitt egy 3,8 km hosszú sípálya személyszállitó felvonóval mely óranként 600 személyt képes az 1260 m magas Mogosa-hegy csúcsáig vinni.

A Felsbnya_Bdi_t_fgghdFelsőbányai Bánya-hegyen van a Kék-tó, mely az 1920-ban történt bányaomlás után keletkezett és gyönyörű zöld színét a kőzetek vas- és rézszulfát tartalmától kapta, de bizonyos meteorológiai és fényhatásokra kék színben tündököl. Ezen a vidéken honos a szelíd gesztenye, melyet a törökök honosítottak meg és megmaradt a mediterrán éghajlat hatására. Sajnos az aknázómoly támadásainak csak kevés példány tudott ellenállni és a térképeken még jelölt védett szelidgesztenyést mi már hiba kerestük (helyi lakosoktól származik a pusztulás információja).

További információk itt érhetők el.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small