site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Kapnikbánya

PDFNyomtat

kepeklatnivalokszallas

Kapnikbnya

Kapnikbánya (románul: Cavnic) városa Nagybányától 32 km-re keletre, a Gutin-hegységben az Öreg-Gutin 1443 m magas csúcsa alatt fekszik.

 Alsó- és Felsőkapnik egyesülésével jött létre. Nevét a Kapnik folyóról kapta, amely mellett épült. A szláv kopaonik (= az amit megástak), utótagja az ércbányászattal kapcsolatos. Nemesfémbányászati központ, a Gutin-csúcs alatt helyezkedik el. Rómaiak óta folyik itt bányászat, 1460-ban a törökök akkora pusztítást végeztek, hogy több mint 100 évig szünetelt a bányászat.

kapnikbanyaAz ércbányászatáról évszázadok óta méltán híres Kapnikbánya a Gutin-hegység egy szűk  völgyében húzódik. A hegyek méhében rejlő fémek vonzották ide az embert, és így létesült a bányászváros. Ha a bányászat nem lett volna, ma is csak egy erdészház állna a Kapnik-patak partján. A két részre osztott település (Alsó-Kapnik és Felső-Kapnik) alsó völgyében voltak egykor a kohók. A szebb időket is látott felső bányatelepet apró faházakkal teli utcácskák hálózták be a hegyoldalakon. A nagy időket látott bányatelep múltja homályba vész. Egykori írások bizonyítják, hogy Kapnikot többször újra kellett telepíteni és a bányák több alkalommal megsemmisültek. A helyiek életmódját meghatározza, hogy kevés a megművelhető terület, így a lakosság nem önellátó. Amikor a bányászat lehanyatlott és a bányász már kevésbé tudott itt megélni, a falu lakossága csökkent. A bányabezárásokkal újra ez a helyzet állt elő, de reményt adhat a lakosságnak a fellendülő hegyi turizmus és a sípályák létesítése.

További információk a Wikipedian

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

június 2023
HKSZCSPSZV
293031 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 3012

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small