site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Nagybánya

PDFNyomtat

hirekintezmenyekkepeklatnivalokszallasszervezetek

Bnysz

Nagybánya (románul: Baia Mare)Máramaros megye közigazgatási központja, Románia észak-nyugati részén, a megye nyugati részén található.

Története évszázadokon át szoros kapcsolatban állt a környék bányászatával. Ez a foglalkozás csalogatta ide, és ösztönözte letelepedésre az első lakosokat. A város anyagi és kulturális fejlődését egész története folyamán a bányászat határozta meg. Nagybánya határában régi, ékkel és kalapáccsal fejtett, helyenként többszáz vagy ezer méter hosszú tárókra vagy egykori zúzdák nyomaira és kohók salakmaradványaira bukkanunk. Ezek a leletek támasztják alá, hogy ezen a környéken már évszázadoktól kezdve napjainkig a nemesfémbányászat és a vele összefüggő fémkohászat megszakítás nélküli tevékenység volt.

Északra a Gutin- és Ignis-hegység, délre Lénárdfalva (Recea) és Tőkésbánya (Grosi) községek, keletre Felsőbánya, nyugaton pedig Alsó-tótfalu határolja. Fekvésének köszönhetően, a megyében fontos vasúti- és közúti-csomópont. A várost a Zazar-folyó szeli ketté. Meghatározó domborzata a hegyvidék, amiből, hogy csak a legismertebbeket említsük, Virághegy (367m), Kereszthegy (501m), Rozsály (1307m), Mogosa - Feketehegy (1246m), Gutin (1246m) és a Kakastaréj (1428m). Ez utóbbi egy vulkanikus kráter maradványa, csipkés sziklapereme, egy kakas tarajára emlékeztet, innen származik a név is.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

június 2023
HKSZCSPSZV
293031 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 3012

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small