site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Látnivalók - Nagybánya

PDFNyomtat

informaciohirekintezmenyekkepekszallasszervezetek

Erzsbet_hz

A főtér legrégebbi épülete a 18. számú Erzsébet-ház, melyet még Hunyadi János építtetett. A hadvezér halála után felesége, Szilágyi Erzsébet lakott a házban. A XIX. század első éveiben épült az Arany Sas Fogadó, ami Petőfi emlékét is őrzi. A költő feleségével 1847 szeptemberében keréktörés miatt nem jutottak el Koltóra, ahol nászútjukat töltötték, ezért éjszakára a fogadóban maradtak. Az épület a főtér és a Str. Vasile Lucaciu (volt Felsőbányai utca) sarkán található, falán emléktábla olvasható.

A Vártér sarkán látható, a város jelképének számító négy fiatornyos Szent István-torony. A Szent István-Szent_Istvn_toronytemplom részeként épült a XV. század végén, de 1769-ben villámcsapás következtében leégett. Az épületből csak a 35 méter magas torony maradt épen, ezt 1896-ban restaurálták, és tetejére kilátót építettek.
A torony mögött található az 1720-ban készült, barokk stílusú Szentháromság-templom. Az épület festett üvegablakai magyar szentek életéből vett eseményeket és bibliai jeleneteket ábrázolnak.
E templom mögött találjuk  a Képzőművészeti Múzeumot, ahol, többek között, a nagybányai festőiskola  festőinek művei is láthatók, melyekből ez a legnagyobb gyűjtemény Erdélyben.

A várost körülvevő fal hét tornyából mára csak a Mészáros-torony maradt meg, mely nevét a középkori szokásoknak megfelelően az egyik céhről, a mészárosokról kapta.
A egykori pénzverde épületében (Str. Monetărie 1.) ma a Megyei Történelmi és Régészeti Múzeum működik.
FalumzeumA Klastrom-réten található a nagybányai Falumúzeum, ahol egy Oláhkékesből (Chechiş) származó, 1630-ban épült görög katolikus fatemplomot, és a közeli falvakból ideköltöztetett, részben berendezett parasztházakat találunk.

Képzőművészeti ház főként a művésztelep ismert és kevésbé ismert festőinek művei miatt érdekes, melyekből Erdélyben ez a legnagyobb gyüjtemény (Hollósy Simon, Réti István, Thorma János, Jándi Dávid és más itt alkotó festők művei láthatók itt, amit a művészek adományoztak a múzeumnak).

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

július 2020
HKSZCSPSZV
2930 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small