site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Kémer

PDFNyomtat

esemenyhirekintezmenyeklatnivalok

kemer_park"Szilágysági dombok tövében
Egy völgykatlan rejtett ölében
Húzódik meg, mint az ibolya
Szívemnek legszebb faluja
Kémer." (Orbán Károly)

"Köztük a lágy dombhullám ölét
Uralja egy szorgos büszke nép
Fölöttük millió vész bár áthaladt
E nép még most is töretlen, szabad,
Magyar." (Orbán Károly)

"Hol volt, hol nem volt a "hepehupás vén Szilágyban" élt egy kicsiny nép, amely töretlen erővel élte mindennapjait és nevelte utódjait.

Gondos figyelmet szentelt élete minden pillanatának: tanulni a hibákból, megbecsülni a múltat, értékelni a jelent és építeni a jövőt. Ez a magatartás jellemezte és jellemzi mindmáig e község lakosságát, melyet a máig őrzött hagyományok (pl. húshagyó kedd ünneplése, sajátos ünnepi szokások) és a régi épületek kulturális értékekként való megőrzése (ortodox fatemplom, tájház) ugyanúgy, mint a faluban e modernkori változásokkal lépést tartó korszerűsítések (iskolák, néptanács, kultúrotthon felújítása, felújított park, teleház, fogorvosi rendelő stb.) is tükröznek.

neptanacsKözségünk közel kétezer lakosa a szilágysági domboknak ezt a részét oly módon vette uralma alá, hogy nemcsak falut épített, hanem otthont teremtett magának. Egy olyan otthont, amelyben helyi néptanács, rendőrség, két iskola, óvoda és könyvtár intézményeit működtetik, továbbá a nagytöbbségű reformátusok gyönyörű templomot és új (még épülő) ifjúsági házat, a baptisták és szabadkeresztyének, valamint kisebb felekezetek szintén új gyülekezetet építettek és tartanak karban. A lelki és szellemi táplálékot biztosító intézmények mellett az emberek fizikai szükségleteik kielégítésére is módot teremtettek, ugyanis a faluban élelmiszerüzletek, ruhásüzlet, pékség és virágbolt is található. Bár mára jelentősen csökkent a földművelők és állattenyésztéssel foglalkozók száma, a falut körülölelő dombokon nagy területű, magántulajdonban levő fenyő–, szőlő–, köszméte– és gyümölcsültetvények „kihasználják" e vidék adottságait, és gondos, fárasztó munkák során fejlesztik környékünket, nem hagyván kárba veszni mindazt, amit a természet mintegy nekünk ajándékozott.

Nagyon sok munka eredményét követhetjük nyomon akár lelki szemeinkkel, akár valójában körbebarangoljuk Kémer vidékét, bár kétségtelenül még számos feladattal, új problémákkal kell szembenéznie a falu aprajának és nagyjának egyaránt.

Aki nem hiszi, járjon utána, szeretettel várjuk községünkben!"

Oláh Brigitta pályamunkája.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small