site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Kraszna

PDFNyomtat

esemenyhirekintezmenyeklatnivalokszervezetek

Kraszna (románul: Crasna) a vele azonos nevű folyó partján elterülő település, Zilah, Csucsa, Szilágysomlyó és Nagyfalu irányából érkező utak metszéspontjában található.

Feltételezhetően a szláv eredetű “krasna”, azaz szép melléknévből eredeztethető az elnevezés. Györffy György szerint a szláv Kraszna (Kraszno) helynév megfelel a magyar Széplak helyneveknek, amelyek udvarhelyet, nagybirtokközpontokat jelentenek.

Krasznavár köré létesült a jelentős történelmi múlttal rendelkező település, a Szent István-i magyar állam egyik legkorábbi alapítású megyéje. Kraszna területe az államalapításkor a Csolt-Vata nemzetség nyári legelőterülete, birtokközpontja volt. A 15 - 16. század között a  terület hol a Bánffyak hol a Báthoryak tulajdonában volt, a két család sokat pereskedett érte.
"Nagy múltra tekinthet vissza szülőfalunk. Évszázadokon át szorgos, dolgos, életrevaló nép lakta. Sokféle kézműves mesterséget űztek, művelték a földet, szőlőt termesztettek. Voltak kovácsok, rézművesek, szabók, lakatosok és asztalosok. Nagymamáink és dédnagymamáink naphosszakat hímzéssel, varrással töltöttek. Mára már csak a kertészkedés és földművelés maradt fenn mindezekből, viszont a krasznai zöldség eljut távolabbi városok piacára is." Kovács Kincső és Pop Sandy-Lorena

Kraszna talán az egyetlen olyan település a környéken, ahol az iskolában többségben vannak a magyar diákok. A krasznai iskolacsoport pedagógusai és tanulói mindent meg is tesznek azért, hogy intézményük jóhírét megszilárdítsák, sőt növeljék, hiszen rengeteg versenyen, pályázaton és diákolimpián vesznek részt, kiváló eredménnyel!

Információk, érdekességek Krasznáról: http://www.crasna.eu/hu

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

január 2023
HKSZCSPSZV
262728293031 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 3112345

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small