site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Ráton

PDFNyomtat

"Ráton a Szilágynagyfalu és Kraszna között húzódó Hosszúaszói völgyben fekvő kisközség. A falu a Nagy- és a Kis-hegy, valamint a Figura, Cseres, Bigecs, Bükk, szántókkal, kaszálókkal, erdőkkel borított dombok között, a Martóca-patak völgyében települt. A patak a Szilágybagos felől érkező Szilvavölgyi- (Púpos), Rátoni- és a Hosszúaszói-patak egyesüléséből jön létre és a varsolci víztárolóba torkollik.

Ráton a 16. század végéig a Rátoni család birtoka. Ráton kuriális község volt, ami azt jelenti, hogy a falu lakosságának többségét a kurialisták vagy egytelkes nemesek (nobiles unius sessionis) alkották. A szájhagyomány szerint a katolicizmus századaiban Rátonban a barátpapoknak kolostoruk volt a község Nagygödör nevű határrészén.

Ráton viszonylag zárt faluközösség. Ennek ellenére népi hagyományaiból mára szinte semmit sem őrzött meg. A karácsonyi ünnepkör népszokásaiból a betlehemes játékokat, kántálásokat kell kiemelnünk, melyek a 40-es évekig még szokásban voltak. A farsangi ünnepkör is gazdag volt szokáshagyományokban fonóházi szokások). Népviseletére, népi építészetére mindenképpen Kraszna volt hatással."

Pap Tamás pályamunkája.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small