site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Látnivalók - Zsibó

PDFNyomtat

hirekinformaciointezmenyekszervezetek

Itt éltek a Wesselényiek, akik egy gyönyörű, klasszicista stílusú kastély építtetésébe kezdtek 1779-ben. A kastély körül angolparkot alakítottak ki, ahol ma a Vasile Fati elhunyt biológiatanár által megálmodott botanikus kert, valamint az ide látogatók kikapcsolódását szolgáló vadaspark és akvárium található. Sajnos az államosítás során nem kímélték az épületet, sok díszítőelemet megsemmisítettek, a berendezést elhordták, ellopták a falfestményeket lemeszelték. Ahogy sok más esetben is, ebben a kastélyban is iskola működött. Zsibón született báró Wesselnyi Miklós, az "árvízi hajós", aki sok ember életét mentette meg a nagy pesti árvíz idején. A családi címert annak idején a pincébe rejtették, így jó állapotban megmaradt az utókor számára. A kastély ma már az örökösök tulajdonában van.

1903-ban épült a Béldy kastély, melyet Wesselényi Pálma és férje, gróf Béldy Kálmán számára építtette a Béldy család. Az államosítás során nem keletkezett benne akkora kár, mint a Wesselényi kastélyban, a könyvtárszoba szinte teljes bútorzata eredeti állapotában maradt fenn. Régen kórház, öregotthon, ma ideggyógyintézet működik benne.

A zsibói református templom jelenlegi külsejét 1749-ben nyerte el. Itt is, mint oly sok helyen Zsibón, a Wesselényi család emlékével találkozhatunk. A templom főbejáratánál található a két utolsó, díszes Wesselényi-sírkő, az udvarban pedig az "árvízi hajós" szobra áll.

A régi katolikus templomot a tatárok és a labancok megrongálták, falait a mai református templomba építették bele. Az új templom a XIX. század végén épült.

Zsibó délnyugati részén található a Gyógyfürdő, vize sokféle panaszra gyógyír, érdemes meglátogatni. Akik pedig gyalogtúrázni szeretnének, feltétlenül látogassanak el a Sárkányok kertjébe.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

március 2023
HKSZCSPSZV
2728 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small