site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Moholi lakodalom II.

PDFNyomtat

A népdalokat a divatos plázavilágunk a buták zenéjének tulajdonít, holott a népdal is egy olyan nyelv, melynek ismeretében többnek számítunk. Egy hangok által ábrázolt valós mesevilág, melyet valójában csak a gyökereit ismerő és ahhoz ragaszkodó értelem tud értékelni.

3. rész

Sokak elmondása szerint az egykori Kultúrotthon klubhelysége a délutáni teagőzös hangulatával megnyugtató erővel hatott az emberekre, könyvtára, mely egyike volt Vajdaság legjobban felszerelt könyvtárainak, a színházi terme városok színházainak befogadóképességével vetekedett, és ahol színjátszó csoportok, néptánccsoportok is gyakorolhattak sőt rendszeres előadások is színpadra kerültek.

Mohol kultúrélete híres volt nemrégen, mára viszont szinte nyoma sem maradt a valamikori művelődéskomplexum színhelyének és a hagyományápoló egyesületek eredményeinek. A történelem felforgatott értelmet és érzelmet, de a maradandó értéket, mint hagyományt mindig őrzi valaki, csak rá kell találni. Ennek az épületnek a lebontásával a hetvenes évek elején szinte minden szál elszakad a magyar kultúra irányába.

4. rész

A moholi lakodalom hírnevet hozott egykor a falunak. Ezen zenei kincsünknek felelevenítése újra felemelné Mohol értékrendjét és kihangsúlyozná fontosságát néprajzi örökségünk szempontjából is. A felvétel néhány résztvevője ma is mesélhetne, csupán azok felkutatása és a történet rögzítése vár megmentésre.

Jó lenne velük együtt felidézni és újra megeleveníteni az igazi moholi lakodalom hangulatát, és kiemelni azt a felszínes világunk árnyékából!

A bakelit lemezről átvett anyag sajnos nem igazán használható anyag, de a youtube-on megtaláltuk valaki által feltöltve. A hanganyag második két részletét mellékelem. 

Pályázó: Telecski Elvira

2014. december

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

február 2020
HKSZCSPSZV
2728293031 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 291

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small