site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Mohol környéki népdalok

PDFNyomtat

Vass Lajos-nívó- és nagydíj, Bodor Anikó-díj, Arany páva díj és még megannyi elismerést érdemelt ki az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör Asszonykórusa, akik a moholi származású Vlasityné Zélity Klára (1928-1996) híres moholi népdalénekes népdalanyagából válogatva folyamatosan mutatják be azt megmérettetéseken nagy sikerrel.

Vlasityné Zélity Klára a Mohol környéki népdalok gyűjtője, ismerője és tanítója volt. Családjának generációkra visszatekintő színes néphagyományanyagával gazdagította a falu néprajzkincsét. Elsődlegesen dalokkal idézte meg az ünnepek és jeles napok népszokásait, gyermekjátékokat, pásztor- és katonaélet mindennapjait. A háborút a bánat, a boldogságot pedig a sóvárgás hangulatával elevenítette fel.
A népdalgyűjtemény mondanivalója megállja helyét napjainkban is. Ősi érzelmeket felszínre hozó mondandójával figyelmet érdemel a mai felszínes pompa-kultúrában.

Vlasity Klára vezette asszonykórus 1978-as egyik fellépése. Klári néni a kép jobb szélén láthatóEmberöltőnyi távolságokból fakasztott ez a szépség. Ezt képviseli az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör Asszonykórusa, akik munkáját nem hiába díjazzák elismerően a szakértők.
- Tíz évig énekeltem Klári nénivel – részletezte Csonka Katalin, az Asszonykórus vezetője – nagyon sok népdalt tanított nekünk és emlékezetem szerint ez a dal volt a kedvence – mutatott Katalin a kezében tartott dalszövegek egyikére és azonnal énekelni kezdte: Ki-vi-cses ka-vi-csos a mi há-zunk e-le-je…
Gyűjtők és népdalkutatók népszerűsítő munkája, valamint a hagyományápolók, mint a Vadvirág HK Asszonykórusa, odaadó munkával igyekeznek a köztudatban tartani Klári néni dalait.
- Minden alkalommal, amikor felhangzik egy dal, megidézi az időt, amikor azt Klára tanította nekünk. – gondolt vissza Katalin - Emlékszem szavaira és mindarra, amit elmesélt egy-egy népdal kapcsán. Sokat tanultunk tőle a zenei hagyomány lelki mélységéről, a dalok helyi kötődéséről és a népdal nemzedékeket összekötő száláról. 

Klári néni éneke ide kattintva meghallgatható.

Vlasityné Zélity Klára családja több generáción át juhászattal foglalkozott és különleges gyűjteménye méltó a megmentésre és hagyományozásra!

A moholi magyar népi dalkultúra különlegességét többen magukkal vitték sírjukba anélkül, hogy tovább adták volna. Vlasityné Zélity Klára gyűjteménye megmentésre váró érték. Olyan helyi örökség, melyre érdemes odafigyelni! Örökség, mely a megéneklő megmentőkre vár!

Vadvirág HK sikeres asszonykórusa egyik idei ( 2014) fellépésén

 
Website:http://vadviraghkada.uw.hu/
E-mail:
Hely:
  • Szerbia
Szerző:Lajkó Szilvia
Created:2014-12-09 10:35:14
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2019
HKSZCSPSZV
2930 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small