site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Kalandozások Felvidéken!

PDFNyomtat

felvidek2Ismerje meg Szlovákia magyar emlékeit, természeti szépségeit!

Tervezett időpont: 2015. augusztus

Az utazás során tervezett felvidéki állomások:

1. Mikszáthfalva – Alsósztregova – Kékkő – Korpona – Selmecbánya
2. Selmecbánya – Garamszentbenedek – Körmöcbánya – Zólyom – Selmecbánya
3. Selmecbánya - Besztercebánya – Gács – Losonc – Fülek – Ajnácskő – Rimajánosi – Rimaszombat
4. Rimaszombat – Rimabánya – Murány – Szepesszombat – Nagyőr – Késmárk
5. Késmárk – Szepesbéla – Ólubló – Csütörtökhely – Dobsinai jégbarlang – Dobsina – Rozsnyó
6. Rozsnyó – Sajógömör – Pelsőc – Csetnek – Krasznahorka – Jászó – Kassa

Részletes program:

1. nap

Indulás a kora reggeli órákban. Első megállónk Mikszáthfalván - Szklabonyán (Sklabiná) lesz, meglátogatjuk a nagy palóc író, Mikszáth Kálmán szülőhelyén található emlékházat. Alsósztregovára (Dolná Strehová) utazunk, ahol megtekintjük a tavaly felújított Madách-kastélyt és a kastélyparkban álló Madách Imre síremléket. Következő állomásunk lesz a Kékkő-i (Modrý Kameň) barokk kastély, melyben a Bábművészeti Kultúrák és Játékok Múzeuma található. Ellátogatunk az egykoron oly híres Korponára (Krupiná) is, melynek csinos főterén megemlékezünk a századok során nagy fontossággal bíró korponai jogról. Selmecbánya (Banská Štiavnica) Közép-Szlovákia gyöngyszeme, a felvidéki bányászat bölcsője, a bányatavak - tajchok városa. Itt járt iskolába Petőfi, innen származik a híres Bányászati és Erdészeti Akadémia. Vacsora a szálláshelyen.

2. nap

Reggeli után a selmecbányai Szabadtéri Bányászati Múzeum megtekintése. Ezután a garamszentbenedeki (Hronský Beňadik) bencés apátsági templomot és kolostort keressük fel ahol a Szent Vér ereklyét őrzik. Körmöcbányán (Kremnica) a várnegyed és a gótikus Szent Katalin-templom valamint a pénzverde és az éremmúzeum a legfőbb turistacsalogató. A Garam mente újabb városa Zólyom (Zvolen), melynek gyöngyszeme a híres vár - Balassi Bálint szülőhelye és a felújított főtér a plébániatemplommal. Vacsora a szálláshelyen.

3. nap

A nap első programja egy besztercebányai (Banská Bystrica) városséta. A Szlovák Nemzeti Felkelés városa gyönyörű palotáival, templomaival a környék legvonzóbb települése. Itt alapította Brunszvik Teréz 1829-ben az első kisdedóvó intézményt a Felvidéken. Déli irányba vesszük utunkat. Következik Gács (Halič) felújított várkastélyának és a Forgáchok sírkamrájának, valamint a losonci (Lučenec) híres református és római katolikus templomok megtekintése. Füleken (Fiľakovo) a várlátogatás lesz a következő programunk. Ajnácskőn (Hajnáčka) felkaptatunk a szép kilátást igérő várromhoz. Rimajánosi (Rimavské Janovce) toronynélküli pálos bazilikája szintén megérdemel egy kis kitérőt majd továbbutazunk szálláshelyünkre, Rimaszombatra (Rimavská Sobota) . Gyalogos városnézés keretében ismerkedünk a Fő tér templomaival és polgárházaival. Ferenczy István sírkamrája, Tompa Mihály monumentális szobra emlékeztet a híres gömöri szülöttekre. Vacsora a szálláshelyen.

4. nap

Reggel látogatást teszünk Rimaszombaton a Gömör-kishonti Múzeumban. Ezt követően Rimabányán (Rimavská Baňa) megtekintjük a gótikus templom Szent László legendáját bemutató freskóját. Felutazunk Murányba, a várral kapcsolatban felelevenítjük Wesselényi Ferenc és Széchy Mária életét. A vár 7 km-re fekszik a falu felett, a Murányi Fennsík Nemzeti Park része. Gyalogos túraprogram. Szepesszombat (Spišská Sobota) festői főtere lesz a következő megállónk. Nagyőr (Strážky) kastélya büszkélkedhet az értékes Mednyánszky galériával. A Poprád folyó mentén folytatjuk utunkat, a késmárki (Kežmarok) belváros és a városháza lesz a következő megállónk.

5. nap

A napot Késmárk várával és az evangélikus templom megtekintésével kezdjük. Itt nyugszik a rendi felkelések nagy fejedelme, Thököly Imre gróf, Felső-Magyarország, majd Erdély egykori fejedelme. Szepesbélán (Spišská Belá) Petzval József emlékmúzeumát érdemes felkeresni. Továbbutazunk Ólublóra, (Stará Ľubovňa) ahol az ódon kisváros fölé emelkedik a középkori Szepesség legjelentősebb erőssége, a Lublói vár. Megtekintjük Csütörtökhely (Spišský Štvrtok) gyöngyszemét, a plébániatemplomot a Szapolyai kápolnával. Kellemes kitérést jelent a Dobsinai jégbarlang és Dobsina (Dobšiná) városának felkeresése is. A Szlovák Paradicsomon keresztül érkezünk szálláshelyünkre, Rozsnyóra.

6. nap

Rozsnyón (Rožňava) felkeressük a plébániatemplomot ahol Szent Neitusz ereklyéjét, valamint a felbecsülhetetlen értékű Mettercia táblaképet őrzik. Az egykori bányavároska tőrténelmi városközpontját az őrtorony kerengőjéről ajánlatos megtekinteni. Sajógömörön (Gemer) megnézzük Mátyás király bronzszobrát és Cinka Panna mellszobrát, Pelsőcön (Plešivec) a gótikus református,- Csetneken (Štítnik) pedig az evangélikus templomot és a vízivár romjait. Következő állomásunk Krasznahorka vára, mely reményeink szerint utazásunkra látogatható lesz. Tartalékprogram a krasznahorkaváraljai Andrássy képtár meglátogatása.
Ezt követően a krasznahorkai mauzóleumot látogatjuk meg ahol az Andrássy család hosszúréti ágának utolsó sarja Andrássy Dénes gróf és felesége Franciska nyugodja örök álmát.

Továbbindulunk Jászóra (Jasov) ahol a premontrei rend monostorát, és a Szlovák Karszt Nemzeti Park egyik legimpozánsabb cseppkőbarlangját tekintjük meg. Innen Kassára (Košice) utazunk. Városnézés: Miklós börtön, Rodostói-ház, városi színház, a Szent Erzsébet-székesegyház a Gótikus Út gyöngye, a Rákóczi család kriptája, Alsó kapu múzeum, Márai emlékek. Ezt követően hazaindulunk, érkezés a késő esti órákban.

Időtartam: 6 nap, 5 éjszaka (2015. augusztus - tervezett)
Szállás: 2 éj Selmecbányán, 1 éj Rimaszombaton, 1 éj Késmárkon, 1 éj Rozsnyón, ifjúsági szálláson, panziókban
Elhelyezés: 2-4-6 ágyas szobákban
Ellátás: félpanzió
Utazás: 49+1 vagy 70+1 fős luxusautóbusszal

További információk partnerünktől, azaz a szervező Talabor Utazások munkatársaitól kérhetőek.

2015.

talabor_logo

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2019
HKSZCSPSZV
2930 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small