site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Magyar emlékeink nyomában Délvidéken

PDFNyomtat

Szabadka

Értékeink, emlékeink Vajdaságban és a hamisítatlan alföldi rónaság.

Szabadka - Palics - Zenta - Völgypart - Törökbecse - Csúrog - Újvidék - Pétervárad - Karlóca - Maradék - Belcsény - Nagybecskerek - Óbecse - Péterréve

Tervezett időpont: 2015. augusztus

1.nap

Kora reggeli indulást követően, első megállónk Szabadka, mely a magyar szecesszió egyik fővárosa. A központban sétálva megnézzük a városházát, a zsinagógát, a Raichle palotát. Ezt követően Palicsra látogatunk.
Délután érkezünk Zentára. A város központjában található a katolikus templom. A városi múzeumban betekintést nyerhetünk a régi foglalkozásokba. A Tisza parton a zentai csata emlékművénél koszorúzunk.
Késő délután érkezünk Völgypartra, ahol a helyiek nagy szeretettel várnak minket egy kis előadással a kopjafánál és a szálmalomnál. Vendéglátóink meleg vacsorával is kedveskednek, megismerkedhetünk a bácskai tanyavilág jellegzetes ízeivel. Este megérkezünk Törökbecsére, ahol elfoglaljuk a szállásainkat.

2. nap

Korai reggeli után kirándulásunkat Csúrogon kezdjük. A Megbékélés emlékművénél rójuk le kegyeletünket az 1944-45 partizán vérengzések magyar áldozatainak tömegsírjánál. Újvidéken egy rövid sétát teszünk a központban, majd átmegyünk a Dunán Szerémségbe.
PéterváradPéterváradon sétát teszünk a várban, ami a 18. század első felében Komárom mellett hazánk legnagyobb erődítményrendszere volt.
Ezt követően Karlócára látogatunk, ahol megnézzük a templomot, ahol aláírták a békét, mely lezárta a török megszállást Magyarországon. Maradékra, a Szerémségi szórványban lévő magyar településre érkezünk. Bepillantást nyerhetünk a község magyar lakosságának dolgos hétköznapjaiba.
Innen átvágunk a Tarcal hegységen. Útközben megtekintjük Rednek várát. Kirándulásunkat a dombói apátság megtekintésével folytatjuk.

Belcsény, Spitzer-kastélyBelcsényben megállunk egy rövid időre és megnézzük a Spitzer család kastélyát, mely romos állapotában is idézi a régi idők fénykorát.

Lázár Vilmos honvédezredes, aradi vértanú szülővárosába Nagybecskerekre érkezünk. Megnézzük a városházát, a Nepomuki Szent János tiszteletére emeltetett háromhajós, neogótikus katedrálist.
A hosszú nap után hazafelé indulunk, útközben Eleméren lerójuk tiszteletünket Kiss Ernő honvéd tábornok, aradi vértanú tábornok előtt, kinek testét az általa 1846-ban építtetett templom kriptájában helyezték örök nyugalomra. Törökbecsén igazi betyáros vacsorát követően a felnőttek megkóstolhatják a híres Krokán bort, a Rohonczy birtokról. Micsik Béla hangszerbemutatója (16 népi hangszer kerül megszólaltatásra) zárja a napot.

3. nap

PusztatemplomReggeli után felfedezzük Törökbecsét. Először a temetőben álló Hungária szobrot tekintjük meg. A szobrot az 1848-49-es honvédek és nemzetőrök hamvai fölé, hálás kegyelettel emeltette Törökbecse polgársága. A Sóskopóhoz látogatunk, ahol több veszélyeztetett madárfaj fészkel átmeneti vagy állandó jelleggel. Utunkat folytatva, a közeli Aracsi pusztatemplomot keressük fel. Ezt követően visszamegyünk Törökbecsére. A központban megnézzük gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú mellszobrát, majd rövid sétát teszünk a csodás Tisza parton.

ÓbecseÁthajózunk Óbecsére. Útközben megnézzük Becse várát és a Tiszán lévő "Attila király szigetét". Óbecsén megnézzük a Türr István tervei alapján készült zsilipet. Óbecse híres szülöttei a Than testvérek. Élmény teli látogatást teszünk a tudomány és a művészet világában, a Than emlékház interaktív kiállításán. Hazafelé indulunk. Útközben Péterrévén megállunk egy rövid időre és kipróbáljuk a még ma is működő, kézzel vontatott kompot.

További információk partnerünktől, azaz a szervező Talabor Utazások munkatársaitól kérhetőek.

2015.

talabor_logo

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

június 2019
HKSZCSPSZV
2728293031 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small