site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Utazás Erdélyben

PDFNyomtat

Barcanfalva-taji_emberHa a határon túli magyar területeken szeretnénk barangolni, megnézni a környéket, a szomszédos falvakat vagy városokat, előfordulhat, hogy a helyi közlekedést is igénybe kell vennünk. A környező országok „belföldi" vasút- és buszmenetrendje is elérhető (többnyire) az interneten, így megnézhetjük, hogy melyik településre mivel tudunk eljutni az adott országon belül.

Problémát jelenthet, hogy a menetrendek, honlapok többségén nincs magyar nyelvű verzió, így valamelyik idegen nyelv használatára szorulunk. Az alábbiakban ehhez szeretnénk egy kis segítséget adni, nézzük először Romániát.

Erdély − Partium – Bánság

Vonat

A Romániához tartozó magyar részeken a vonatközlekedés valamivel kiszámíthatóbb, mint a buszjáratok, azonban sok települést (főként a kisebb falvakat) egyáltalán nem lehet vonattal elérni. Ha már tudjuk, honnan hova szeretnénk utazni, érdemes interneten ellenőrizni, megy-e vonat az adott településre. A romániai (belföldi) vasúti menetrend a http://www.cfr.ro oldalon érhető el.

magyarlapos_fele

A honlap a román mellett angol és francia nyelven olvasható, a nyelvet a jobb alsó sarokban lehet kiválasztani a „RO", „EN" vagy „FR" betűkre kattintva. A menetrend eléréséhez a kép alatt, középen található „Mersul Trenurilor de Călători" (angolul: Train schedule) feliratra kell kattintani, ezzel belépünk az információs felületre; a bal felső sarokban megjelenik egy kis szürke táblázat („Mersul trenurilor - Rute interne" felirattal). Itt tudjuk megadni az utazás napját („data" – a naptárra kattintva ki lehet választani a pontos dátumot), illetve hogy honnan („plecare") hova („destinatie") akarunk menni. Kiindulási és a célállomásként az adott település román nevét kell beírni (mellékjeles karakterek használata nem szükséges)! Ha megadtuk ezt a három adatot, klikkeljünk a „Cautare" gombra a kis szürke tábla alján: ezt követően új felületen jelenik meg az induló vonatok listája és minden egyéb lényeges adat (mikor indul, honnan, mennyibe kerül, mi az útvonala stb.) Ha hibásan írtuk be a nevet, piros hibaüzenet jelzi!

Busz

Egyes vélemények szerint a Románián belüli helyközi buszközlekedés meglehetősen kaotikus és kiszámíthatatlan. Mindenesetre ha vonattal nem tudunk utazni, stoppolni pedig nem akarunk, érdemes megnézni a buszmenetrendet. Ez a http://www.autogari.ro honlapon érhető el.

Autogari_4_kep

A honlap legfelső részén középen van egy kis zászló-ikon, itt a legördülő menüből kiválaszthatjuk a nyelvet (magyar is van!) A „De la" mezőbe kell beírni a kiindulási, a „până la" mezőbe pedig a célállomás nevét, románul (ha nem tudjuk, hogy kell írni a település román nevét, írjuk be a kezdőbetűket, és a megjelenő listából válasszuk ki a települést). Alatta a „zi plecare" mezőben az utazás napját kell megadni, majd a „keresés" gombra kattintani. Ezt követően listázza nekünk a honlap a lehetséges útvonalakat és buszjáratokat, illetve minden egyéb információt (úthossz, időtartam, fizetendő díj stb.)

Stoppolás

A stoppolás Erdélyben elfogadott, általában viszonylag könnyen fel is veszik az embert. Annak, aki felvesz minket, szokás azért egy kisebb összeget adni a fuvarért. Ha a román nyelvű oldalak böngészésekor nem értünk valamit, nézzük meg az Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár szótárában!

További hasznos információk:

http://www.erdelyiturizmus.hu

http://www.erdelyutazas.hu

orsova_duna_mellett

Jó utazást kívánunk!

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

február 2020
HKSZCSPSZV
2728293031 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 291

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small