site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

EREDMÉNYEK - Hagyományaink újratöltve

PDFNyomtat

reklambaKicsit váratott magára a döntéshozatal, de örömmel jelentjük, hogy megszületett!

A zsűri a következő szempontok alapján értékelt: környezeti tartalom, kreativitás és esztétika. Szeretettel gratulálunk mindenkinek a beküldött nagyszerű alkotásokhoz!

Több, mint 300 pályamű érkezett a Kárpát-medence szinte minden részéről. Nem könnyű feladat rangsort felállítani az egymással sokszor nehezen összemérhető, de a maga nemében ugyanannyira értékes alkotások között. A zsűri próbálta megtalálni a legkiemelkedőbbeket, de egyes kategóriákban és korcsoportokban a rangsorolás helyett inkább különdíjak és elismerő oklevelek kiosztását választotta.

Tehát íme az eredmények:

Újjászülető tárgyaink kategória

Felnőtt korcsoport

Első helyezés:

Eletfa_Nagymarosi_MuvesztelepFestorazzo Adrienn, Bartus Babett, Bartus Virág és Bárdos Péter

Nagymaros, Magyarország

Alkotásuk: Életfa a Nagymarosi Művésztelepen

Leírás: "A mű a Nagymarosi Művésztelepnek otthont adó parasztház homlokzatára készült, 2015. novemberében. Egy Életfát ábrázol. A mérete kb. 4m x 4m. Az alkalmazott technika annyiban különleges, hogy a dombormű vázát PET-palackok alkotják, majd vályoggal tapasztottuk be és rögzítettük a falhoz. (Első lépésben kivéstük a vakolatból a motívum helyét. Magát a fa-motívumot a földön állítottuk össze: kivagdostuk a palackok alját, és egymásba toltuk őket. Ezután dróttal és vályoggal rögzítettük a falhoz. Száradás után lefestettük.)"

Díjazás: Oklevél + Könyvjutalom

Megosztott második helyezettek:

Hum-Kovács Hermina

Szigethalom, Magyarország

Alkotása: Karkötő

Leírás: "...Gondolataimat régóta foglalkoztatta, hogyan tudnék abból, a rengeteg műanyag hulladékból, ami háztartásunkból a szelektív kukában végzi valami egyedit alkotni, mindezt ötvözni a hagyományainkkal, így születtek meg ezek az ékszerek. A műanyag lapocskákat használt tejfölös dobozokból vágtam ki, majd, az előre megtervezett ékszerre elkészítettem az illesztési furatokat. Ezután a lapocskák széleit dolgoztam el, majd a megfelelő gyöngyök kiválasztása után ékszerdróttal dolgoztam össze..."

Díjazás: oklevél

Izsák Ildikó

Izsa, Szlovákia

Alkotása: Esküvői ruha

Leírás: Egy felvidéki kisközség, Izsa (Észak-Komárom mellett) hagyományára épül pályamunkám. Az 1900-as évek elején kezdték varrni a szálhúzásos technikával (toledo) készült kézimunkát az izsai asszonyok. Előbb lenvászon, később pamutvászon volt az alapja az itt kialakult sajátságos motívumvilágnak ("labdarúzsa, duplarúzsa, tulipányos, búzaszem..."). Voltak időszakok, amikor egyes családok egyedüli bevételi forrása volt a kézimunkák eladása itt, az országban, de főképp Magyarországra és Bécsbe hordták eladni a "varrottast". Főleg abroszokat (6, 12 személyes) készítettek szalvétákkal tehetős családok részére. Mára sajnos az idős varróasszonyok elhaltak, a fiatalok pedig nem folytatják ezt a hagyományt. Ennek a hagyománynak az újraálmodásával terveztem meg és készíttettem el menyasszonyi ruhám, a motívum is saját ötletem. A részletes felvételeken látható a felsőrész, kesztyű, fejdísz, zsebkendő, fülbevaló.

Díjazás: oklevél

Dr_Tothne_Brigitta_Ujjaeledo_bujaki_nepviseletDr. Tóthné Nagy Brigitta

Buják, Magyarország

Alkotása: Újjáéledő bujáki népviselet

Leírás: Pályázatom célja minél szélesebb körben megismertetni egy Nógrád megyei kis zsáktelepülés, Buják népviseletét. Szeretném bemutatni azoknak a településen élő idős nénik munkáját, akiknek gondos keze nyomán mai napig fennmaradhatott sokszoknyás népviseletünk elkészítésnek titka. Félő azonban, ha nem fordítunk kellő figyelmet és nem tudjuk biztosítani azt, hogy a fiatalok is megtanulhassák a ruha készítésének fortélyait, ami egyébként anyáról leányára szállt, ez a gyönyörű népviselet a feledésbe merülhet, holott az 1980-as évekig hétköznap is hordott viselet volt. Népviseletünk változatai erősen kötődtek viselője életkorához, családi állapotához, és az alkalmak jellegéhez. A lányoknak legalább három méretben készítették el az öltözéket, hogy növekedésükkel arányosan tudják viselni köznapokon és ünnepnapokon is. Ma már csak az ünnepi alkalmakkor, egyházi és falu ünnepeken viselik a pici lányoktól az idősebb asszonyokig. A régi paraszti élet során, hosszú téli estéken szőttek, fontak és varrták a ruhát az asszonyok. Célunk az újjászülető tárgyaink kategóriában, hogy a bujáki sokszoknyás népviselet készítésének módját tovább örökíthessük fiataljaink számára. Napjainkban újra egyre többen felöltik egyházi és faluünnepeink alakalmával népviseletünket. Az utóbbi években erőfeszítéseinknek köszönhetően egy fiatal ruhatervezőnek is felkeltette érdeklődését a bujáki népviselet, melynek köszönhetően a világ megcsodálhatta a bujáki sokszoknyás népviselet újragondolt változatát. Fotóinkon látható településünk népviselete és újragondolt változata is. Remélem sokaknak sikerült felkelteni érdeklődését lakóhelyünk jellegzetes, újraéledő népviselete iránt. Köszönet érte azoknak az idős bujáki asszonyoknak, akik napjainkban is fáradhatatlanul készítik lányaiknak, unokáiknak és az utókor számára. Hitünk szerint a magyar vidék értékei és ereje segít a magyar kultúra, néphagyomány megőrzésében és megismertetésében.

Díjazás: oklevél

A zsűritagok értékeléseinek összesítése után mindhárom pályamű azonos pontszámot kapott, ezért végül az a döntés született, hogy mindhárom alkotás megérdemli az elismerő oklevelet, viszont ebben a korcsoportban harmadik helyezettet nem hirdetnek ki. Ugyanakkor a zsűri oklevéllel ismeri el Csukné Rajnai Zsuzsa és Csuk Vendel Tibor (Felsőszölnök –Magyarország) kiemelkedő színvonalú alkotásait.

13-18 évesek korcsoportja

Első helyezés:

Almási Orsolya, Barczi Noémi, Horváth Sára, Orbán Zsuzsanna, Tóth Viktória, Zsigárdi Sarolta

Kodály Zoltán Alapiskola, 7. osztály, Dunaszerdahely – Szlovákia

Alkotásuk: Hagyományaink újratöltve az iskolában – folyosófestés

CsacsogLyukLeírás: "Tavaly év végén elkezdtünk egy nagyszabású munkát, az iskolánkat körülölelő betonfal befestését. Szülőföldünkhöz, a  Csallóközhöz kötődő mondákat szerettük volna megismertetni és népszerűsíteni az iskolában, és ezeket illusztráltuk a mintegy 70m hosszú és 6m magas betonfalon. Másfél hétig folyt a munka, nagyon sok diákunk vett részt a festésben. Terveink szerint padokat helyezünk a fal előtti füves-fás területre, ahol lehetőségünk lesz jó időben tanítási órákat is folytatni.
Ezt követően a legaktívabb osztályok példát mutatva a többieknek szeptembertől a saját osztályukat is hasonlóan kifestették, ez a munka már ügyesebben ment, egy nap alatt készen lettünk.
Majd következett egy újabb ötlet, amely már a pályázathoz kapcsolódik, a folyosók kerültek sorra. Miután a folyosókon lévő szekrényekről leszereltettük az üvegeket, befestettük, majd rajzokkal díszítettük. Azt vettem észre, hogy a gyerekek szünetben inkább leültek ezeknél a szekrényeknél, és a kirakott gyerekrajzoknak ez nem tett jót... Gondoltuk, hogy inkább megpróbáljuk ezeket is a már ismert motívumokkal kifesteni, színes kispárnákat készítettünk, hogy kényelmesen lehessen leülni, és azóta előszeretettel gyülekeznek a 8 szekrénynél kicsik és nagyok a szünetekben. A festés készen van, már csak az egyes szekrényállomások elnevezése vár ránk. Tervezünk még olvasósarkot könyvekkel, újságokkal ellátva, diák-tanár eszmecserére is keresünk egy helyet, és sok-sok ötlet van még a tarsolyban. A célunk, hogy a képen látható okostelefonokra ne legyen sokszor szükség, és a gyerekek, ha már egymás mellett vannak, beszélgessenek, csacsogjanak, tereferéljenek, dumcsizzanak, egyszóval kommunikáljanak egymással a szépen kialakított környezetben."

Díjazás: oklevél + ingyenes ökonap az iskola számára. A Harmónium Egyesület által tartott ökonapról bővebben itt

Sisak_Judit_Egy_terito_ujjaszuleteseMásodik helyezés:

Sisák Beáta

Baross Gábor Általános Iskola 8. osztály + Nádasdy K. Alapfokú Művészeti Iskola textil alapképző 6.osztály, Budapest

Alkotása: Egy terítő újjászületése

Leírás: "A nagymamám nagyon szeretett hímezni, sok szép terítőt, párnát hagyott ránk. Legtöbbször hímzésminták alapján dolgozott, nagyon kedvelte a piros színt. Sokat használtuk egyik hosszúkás terítőjét, egy nyers színű vászonra piros fonállal hímzett futót, amin egy életfa motívum jelenik meg. Sajnos nem vigyáztunk rá eléggé, egy kimoshatatlan kávé folt tönkre tette. Ezután már nem használtuk, benn porosodott a szekrényben. Az az ötletem támadt, hogy egy faliképet készítek belőle, így újra díszítheti lakásunkat a félrerakott darab. A nagymamámtól nemcsak a terítőt, hanem a kézügyességet is örököltem. Évek óta járok egy alapfokú művészeti iskolába, ahol festeni, rajzolni, varrni tanulok. A textil tanárnőm is segített elképzelésem kivitelezésében. A hosszúkás terítőt felszabtam, színben és alapanyagban összeillő festett textileket válogattam hozzá. A batikolt anyagokkal összeférceltem a szétvágott terítő darabokat, melyeket előtte a hímzés mentén megfestettem textil festékkel. Az összeállítás csíkos hatást eredményezett. A véglegesen kialakult sorrendben varrógéppel varrtam össze a darabokat. Végül a kép hátulját kibéleltem, a kép tetején lévő fülbe vékony merevítő lemezt helyeztem el. Nagyon örülök, mert a végeredmény felülmúlta elképzelésemet. A terítő új életre kelt, ezentúl szobám falát díszíti."

Díjazás: oklevél

A zsűri döntése alapján ebben a korcsoportban harmadik helyezést nem hirdetett ki.

6-12 évesek korcsoportja

Mezokovesdi_altisk_es_AMI_Rongybabak_cserepbabokElső helyezés:

A Mezőkövesdi Ált. Isk. és Alapfokú Művészeti Iskola előképzős 1., 2. osztályos (6-7 éves) és képzős 3., 4. osztályos (11-12 éves) tanulói, Felkészítő tanár: Murányiné Klucsik Judit

Mezőkövesd – Magyarország

Alkotásaik: Cserépbábok, Rongybabák, Cserépbábok, Máktündérek, mákmanók, Csutkalovacskák

Leírás: "A kisebb (alsó tagozatos) gyerekek babáinak feje, törzse, karja mákból készült, a nagyobbak (felsősök) a fejet, kart, törzset hulladék anyagokból szabták, formázták, kötözték. Az egyszerű „ruha” anyagcsíkból készült. Az anyagot kettéhajtjuk, középen bevágjuk, és derékban átkötjük. A különböző karakterű ruházatot egyszerű varrással alakítottuk, hajat hulladék fonalakból készítettük."

Díjazás: Oklevél + Társasjáték, Murányiné Klucsik Judit felkészítő tanárnak könyvjutalom

Lazar_Lea_Tulipanos_dobozMásodik helyezés:

Lázár Lea

Petőfi Sándor Általános Iskola, 5.c

Óbecse – Szerbia

Alkotása: Tulipános doboz

Leírás: "A képen egy mobiltelefon doboza látható, melyet átfestettem akrilfestékkel, és egy ''tulipános'' ládává alakítottam. A magyar néptánchoz szükséges dolgokat tettem bele mint pl. gyöngyök és szalagok."

Díjazás: oklevél

Kaszsa_Korina_es_Varnyu_Viloa_Luca_boszik_a_baratnokHarmadik helyezés:

Kaszás Korina és Varnyú Viola

Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse – Szerbia

Alkotásuk: Luca boszik, a barátnők

Leírás: "Néphagyomány órán az adventi népszokásokról beszélgettünk.December 13-ához kapcsolódik a Luca boszorkány,aki a rendetlen és hanyag lányokat kergette.A mi boszink fejét vattacsomóval átfogott ruhaanyaggal készítettük,amire szemet,ajkat és orrát filctollal rajzoltunk.Haja vattából van,amit kendő fed.Söprűje egy pici faág.A boszik különböző nagyságúak lettek,attól függően ki mekkora textilt választott."

Díjazás: oklevél

Szöveges alkotások kategória:

Felnőtt korcsoport

Első helyezés:

M. Nagy László, nyugdíjas

Helemba – Szlovákia

Alkotása: Euro kapa

Díjazás: oklevél+könyvjutalom

Megosztott második helyezettek:

63bNehez_ott_a_vasat_hordani_bronz_papirPataki Anett

Kajászó – Magyarország

Alkotása: A régi kút

Díjazása: oklevél

Pipei Borbála

Csongrád – Magyarország

Alkotása: Nehéz ott a vasat hordani

(jobb oldalon az alkotó papírból és bronzból készült pályaműve látható)

Díjazása: oklevél

18 év alattiak korcsoportja (a szöveges alkotások kategóriájába kevesebb pályamű érkezett, ezért a zsűri összevonta a két 18 éven aluli korcsoportot)

A_Joszivu_sarkany_legendaja_kepElső helyezés: Csákvári Hanna, Darvas Csenge, Győrfi Lili, Szalai Henrietta, Wentzel Réka, Zaláni-Kiss Kata

Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola

Perbál - Magyarország

Alkotásuk: A jószívű sárkány legendája

(Jobbra a szöveges alkotáshoz tartozó szobor látható)

Díjazás: oklevél + társasjáték

Második helyezés:

Lukács Szabolcs

Petőfi Sándor Általános Iskola 5.B.

Óbecse – Szerbia

Alkotása: Jó veretfalú házban lakni

Díjazás: oklevél

5._vzzel_rajzolom-fal_mell_gyerekkorom._elboldogulok_fothaiku_m._nagy_lszlKépek, fotók kategória:

Felnőtt korcsoport

A zsűri úgy döntött, hogy e kategóriában rangsorolás helyett különdíjjal értékeli a felnőtt korcsoportban legkiemelkedőbbnek tartott három alkotó munkáit.


Különdíjban részesül:

Horváth Árpád, nyugdíjas (Tornalja – Szlovákia) a beküldött képek egyedi grafikai világáért. Az alkotó képei megtekinthetők a galériában, itt)

Tóth Gergely (Búcsúszentlászló – Magyarország), a Házszentelés (Koledálás) című alkotásért.

M. Nagy László, nyugdíjas (Helemba – Szlovákia), az általa beküldött fotók és haikuk, szövegek különleges atmoszférájáért.

A jobb oldalt látható képhez tartozó tartozó haiku így szól: "Vízzel rajzolom-fal mellé gyerekkorom. elboldogulok"

A szerző további alkotásai megtekinthetők a galériában, itt.

18 év alattiak korcsoportja ( a zsűri itt is összevonta a korcsoportokat)

A zsűri elismerő oklevelet ad a pályázati felhívás legaktívabb résztvevőinek a sándorfalvi SZTEJKI Pallavicini Sándor Általános Iskola diákjainak.  A gyerkeket felkészítő tanárnőt, Török Zsuzsannát könyvvel jutalmazza. Továbbá Puskás László 1. osztályos tanuló Varázslatos Karácsony című alkotása bekerült a Harmónium Egyesület 2016. évi falinaptárába, melyből tiszteletpéldányokat küldünk.

Haz_az_aproszentekkel

A zsűritagok értékeléseinek összesítése alapján, ebben a korcsoportban a két legmagasabb pontszámot

Bakos Réka érte el.

Kókai Imre Általános Iskola, Temerin, 5. a. osztály

Temerin- Szerbia

Második helyezett lett:

a Ház az aprószentekkel című alkotása,

temerini_haz

a Temerini ház című alkotásával pedig az első helyezést érte el.

Részlet a képhez beküldött leírásból: "Ezzel az alkotással szerettem volna bemutatni egy temerini parasztház belsejét, használati tárgyaival együtt. A szobában van kemence (csuhéból), a kemence előtt padka, előtte szőttes (ezt régebbi kifestőből vágtam ki). Az asztal meg van terítve, van rajta szakajtó, benne vöröshagyma, höbrencsben tej (zöld bögre az asztalon), teáscsészék, egy tányér, evőeszközök: villa, tompa kés (temeriniesen: tonkakés), kanál, és egy vekni kenyér. A sarokban szekrény (sifonyér), szemben ablak, mellette faliszőnyeg. Az ablakot függöny (firhang) díszíti..."

És végül, de nem utolsósorban...

a négy tagú zsűri a fenti szempontok szerinti (környezeti tartalom, kreativitás és esztétika) értékeléseinek összesítése alapján, mindent egybevetve, úgy döntött, hogy a Hagyományaink Újratöltve kreatív alkotói pályázat

FŐDÍJÁT  Bakos Réka nyerte meg.


Gratulálunk a nyereteseknek, és köszönjük szépen mindenkinek a szuper pályázatokat! Azok se keseredjenek el, akik nem értek el helyezést, hiszen bizonyára már a hagyományok felelevenítésére, az alkotásra szánt idő is örömmel telt el, és reméljük, hogy az elkészült munkák megtekintése jó példákkal, ötletetekkel szolgálhat egymás és az oldal látogatói számára egyaránt!

A nyerteseket külön is értesítjük, a beérkezett alkotásokból szeretnénk kiállítást rendezni, melynek helyszínéről és az időpontjáról a későbbiekben itt és a hatartalan Facebook-oldalon lehet majd olvasni. 

2016. január

Támogatók:

EMET   tisztaformak


IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small