site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

A volt pénzügyi-igazságügyi palota épülete Nagyváradon

PDFNyomtat

 Írta: Baki Szmaler Györgyi

penzugyi_palota

Siralmas állapotba került a volt pénzügyi-igazságügyi palota épülete Nagyváradon (Bihar megye). A lakosság aggodalma igencsak jogos az egyre romló palotát illetően. A váradi megyés püspöknek az a terve, hogy a magyarországi irgalmas rend segítségével megpróbája rendbe tétetni és karitatív célokra használni a volt járóbeteg-gondozó épületét, amiről már tárgyaltak az irgalmas rend magyarországi vezetőjével.

A dicső kezdetek: Nagyvárad új pénzügyi-igazgatósági palotájának építése először 1896-ban került szóba, de az anyagi problémák miatt emaradt az építkezés. Az irgalmas rend ajánlata bizonyult a legjobb ajánlatnak a palota elhelyezésének a tekintetében és 1899 februárjában szerződést kötöttek  ifj.Rimanóczy Kálmánnal a tervezésre és kivitelezésre. A "Tiszántúl" 1899 Szeptemberében már így írt a megkezdett építkezésről: "Ifj.Rimanóczi Kálmám építész gyorsan halad a pénzügyi palota építésével. Mostmár teljesen kivehető az egész épület alakja. Egyike lessz Nagyvárad legszebb épületeinek;..."A városi hatóság 1900 áprilisában vette át az épületet, amit 1944-ig rendeltetése szerint használtak. Az épület az irgalmas rend tulajdonát képezte ahol korházat és rendházat működtetett, ezt követően járóbeteg-ellátó intézet kapott benne helyet.

A siralmas jelen: Mára egy lepusztult épületet láthatunk Nagyvárad belvárosában, ami a város lepukkant szégyenfoltja.Az irgalmas rend jogos tulajdona szinte kísértetházzá vált, ahol rom és pusztulás nyomait láthatjuk mindenütt. A bérpalota folyosóin lemállott a vakolat, a fűtőtestek megrozsdásodtak, régi orvosi műszerek adták meg magukat az idő múlásának. Az épület le van zárva,de mivel jogilag nem tartozik senkihez ezért nem is őrzik az épületet. Hajléktalanok, patkányok és az idő vasfoga vették át az uralmat az épület felett.

A püspökség aggodalma igencsak jogos az egyre romló palotát illetően. A váradi megyés püspöknek az a terve, hogy a magyarországi irgalmas rend segítségével megpróbája rendbe tétetni és karitatív célokra használni a volt járóbeteg-gondozó épületét, amiről már tárgyaltak az irgalmas rend magyarországi vezetőjével.

A bíztató jövő: Reméljük, hogy minnél hamarabb megoldódik ez a tarthatatlan helyzet és ez a gyönyörű épület újból régi pompájával fogja díszíteni városunkat! Újból megcsodálhatjik rusztikás szerkezetű félkőríves ablakait, akantuszdíszítésű korinthoszi oszlopait, rokokószerű oromzatait, díszes kupoláját, reneszánsz stílusú pártázatát, a Fő utcára néző sarokrizalitos kupoláit.

2013. augusztus Baki Szamler Györgyi

Ui: Az Irgalamasrend újította fel Budapesten a volt (s szintén pusztuló) Császár fürdőt. Ma Veli Bej néven a legmenőbb törökfürdő a fővárosban. Őszintén reméljük, hogy Nagyváradon is sikerrel járnak!

[A szerk: Gutjahr Zsuzsanna]

További infórmációink Nagyváradról:

http://www.hatartalan.net/index.php/bansag-erdely-partium-romania/bihar-megye/nagyvarad

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=595714170467810&set=a.591792664193294.1073741829.226499480722616&type=1&theater

  

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

július 2020
HKSZCSPSZV
2930 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small