site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

Bejelentkezés



Kérdező

Felvidék alatt mit értünk ma?



 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Vegyipari gyár klasszicista stílusban - Beodra

PDFNyomtat

beodraVegyes érzésekkel távoztunk Beodráról, az egykori Karátsonyi család birtokáról. A nyári kánikulában elszántan vettük nyakunkba a bánáti utakat, hogy minél több kúriát, kastélyt megcsodálhassunk. Bocsár után Beodra (Novo Milosevo) volt a következő állomás.

A település utolsó grófja, Karátsonyi Andor volt az, aki megélte a kastély államosítását, a családi vagyon széthordását. A család volt - még elhanyagoltan is impozáns - lakhelye egy gyönyörű klasszicista épület, mely a főút mentén magasodik. Nem vett vissza lelkesedésünkből a lelakatolt kapu, az út mentén dinnyét áruló lánytól megtudtuk, kérésre mindig kinyitják a látogatók előtt - persze be nem lehet menni, még mindig ott porosodnak a gyári berendezések. Bejutásért a kastéllyal szemben található szerviznél kell érdeklődni.
Körbesétáltuk az épületet, vigyázva, hogy nehogy belelépjünk valamibe, hiszen elszórtan hevernek a fűben az alkatrészek és az üvegdarabok. Szomorú a kert hangulata, hiába zöldellnek a növények, érezni, hogy a fémek és az enyészet az úr... A kastély oldalánál magasodó tartályok csak megerősítették bennem ezt az érzést.

Beodra_tartalyok
A kulcsot visszaadván megtudtuk, hogy egy régi gazdasági épületben mezőgazdasági múzeumot rendeztek be a helyiek. A régi fényképeket nézegetve láthatjuk, hogy milyen mozgalmas volt itt hajdanán az élet. Kedves és segítőkész szerb segítőnk készségesen körbevezetett bennünket. Megtudtuk, hogy tervek és hajlandóság van a múzeum bővítésére, állítólag az anyagi tőke is biztosított. Akik magyarul szeretnének hallani a település történetéről nyugodtan szólítsanak meg egy helyit, biztos örömmel segít.

 
Website:
E-mail:
Hely:
  • Szerbia
Szerző:Betka L.
Created:2013-09-16 09:37:21
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

július 2020
HKSZCSPSZV
2930 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small