site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Áprily Lajos első enyedi otthona

PDFNyomtat

Áprily Lajos első enyedi otthona, Foto: László István
A nagyenyedi sétatér végén áll egy, több mint száz éves, valamikor jobb sorsot megélt villa, amely az évek folyamán többször cserélt gazdát. Mostani tulajdonosa Takács Ildikó nagyenyedi lakos, aki a nemrég elhunyt nevelőszüleitől örökölte.
Jékely Lajos, később felvett költői nevén Áprily Lajos (1887-1967), József Attila-díjas költő, műfordító, a nagyenyedi Bethlen Kollégium tanítóképzőjében tanít 1926-ig.
Áprily prózai városképében, a Nagyenyedben így emlékezik egykori enyedi éveire:
„Tizenhét esztendeig laktam ebben a dús hagyományú és dús gyümölcstermésű kisvárosban… Ezer és ezer gyermeki szemen át nézve a világot, felfokozott örömmel éltem át a barackvirágszagú őrhegyi tavaszokat és a kollégiumi erdők, meg a Szabaderdő városig-világító őszeit. Éltem az enyedi jelent és könyvtári kötetek, iskolai gyűjtemények és kirándulókedvű geológus- és történelemprofesszorok társaságában éltem az enyedi múltat.”
A lelkes fiatal tanár kezdetben a Kollégium egyik internátusi felügyelőszobájában lakik. Miután 1911-ben feleségül veszi menyasszonyát, a kolozsvári Schéfer Idát, beköltöznek „egy szerény kis sétatér végi házba.” Ide hozza Kolozsvárról idős szüleit is.
A sétatéri kis villa, ha nagyon kopottan is, de ma is áll a „kökényvirágos Őrhegy” lábánál. Mögötte a hegy tetejéig felnyúló, hatalmas gyümölcsöskert. Egyik írásában így tájolja be a tanár-költő az első családi fészket: „Ahol lakom, az ablakom a szomszéd csillagokra bámul.” Valóban a kis üvegezett teraszról feltekintve, a csillagok szomszédságában érezhette magát, alatta a fiatal sétatéri fák koronái; ha tekintetével körbejárta a környező, festői tájat, láthatta a „lapos Maros mentét”, a Holtmarost, és a szőlőhegyek aljában elterülő falvakat: Enyedszentkirályt, Csombordot, Marosgombást. Igazi költőnek való táj ez! Itt élte az ifjú házaspár első boldog éveit, itt született két fiúk, Jékely Zoltán (1913-1982) a későbbi neves költő és Dr. Jékely Endre (1914-1999) író, műfordító, neves jogász.
Természetes, hogy Áprily és költő fia számos versében visszatér e hajlék emléke. „Enyeden van egy kicsi út, / éjjel csavargó s róka járja.” Ez az út házuk előtt vezet el a Bükkös laposára, ahova oly szeretettel sétált ki a család.
A szülőföldtől, a gyermekkortól térben és időben eltávolodott Jékely Zoltán visszavágyó, megható sorai az elvesztett szülői házat, a hazát, Erdélyt is siratják: „Hol a sétatérvégi kis család: / két felnőtt, két gyerek és két öreg? / Zokogjatok, zöldmohú sírkövek, / zokogjatok, fosztott, fekete fák!”
Csak mélyen megilletődve lehet belépni a kis sétatérvégi házba és üvegezett teraszára, ahol Áprily Lajos sok szép költeménye született, melyek első két kötetében, a Falusi elégia és az Esti párbeszéd címűekben jelentek meg.
Az érzékeny lelkű költő és fia lélekben sohasem szakad el Nagyenyedtől, az egykori kedves Maros parti kisvárostól, mindhalálig hűségesek maradtak „a nagy Kollégium kicsi városához.”

Az ismertetőt Józsa Miklós, ny. magyar tanár, az Áprily-estek vezetője írta.

Foto: László István
 
Website:www.nagyenyed.ro
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
 • Románia
 • Szerző:Kerekes Hajnal
  Created:2014-11-21 12:33:48

  IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

  Szóljon hozzá!

  A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


  Biztonsági kód
  Frissítés

  Ide te is írhatsz!

  verecke

  Kárpátaljáért segélyakciók

  Segélyakció feltöltés


  templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

  Feltöltés a kategóriákba


  faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  receptek

  Gasztronómiai érdekességek, receptek

  Feltöltés a kategóriákba


  viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

  Feltöltés a kategóriákba


  szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

  Feltöltés a kategóriákba


  hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

  Feltöltés a kategóriákba


  forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

  Feltöltés a kategóriákba


  bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

  Feltöltés a kategóriákba


  Eseménynaptár

  július 2020
  HKSZCSPSZV
  2930 1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 3112

  Útitárskereső

  Támogatók

  emet_logo

  Libri_Kiado_logo

  Helikon

  konyvudvar_logo

  Park_logo_szines

  Kolibri

  szulofold_logo

  További együttműködők

  algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small