site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Hol volt, hol nem volt kastély Akliban

PDFNyomtat

Az elfeledett Glük kastély Akliban
A történelmi Ugocsa vármegye északi-északnyugati részén, az ukrán–román határ térségében található, egy mindössze 365 lakost számláló kisközség, Akli (más néven: Öregakli). A szinte máig színmagyar település történelme során többször is változtatta faluszerkezetét. Egyik ilyen eseményre a Glük család kastélyának a megépítése révén került sor, melyről sajnos napjainkban már csak feljegyzésekből értesülünk, ill. az idősebbek emlékében él tovább.
Ugocsa megyében a szüntelenül érkező zsidóság elszaporodott, így kerültek Akliba is. 1775-ben felemlítenek egy bizonyos urasági kúriát, melyet később kastélynak mondanak, ez volt a birtokosok lakása, meg később a gazdasági udvar. Ekkor már nem jobbágyok dézsmája szerint, hanem udvari cselédek, melyek bizonyos megegyezett bérért cserébe dolgoztak. Nekik az uraságlakást is adott. A régi épületek nem feleltek meg a családok körülményeinek, ezért az 1880-as években építettek egy hosszú cselédházat, melyet „nyolcas háznak” neveztek el, mert nyolc család lakott benne.
Az aratást felvidéki huculok vállalták fel. addig jártak évről-évre, míg 1923-ban, a föld egy részét, melyben gabona volt vetve, meg is vásárolták. Az aratókra Glük Ernő nagyságos úr rájuk kínálta a földet. Kezdtek költözködni, építkezni, s így alakult meg Újakli mint település.
A zsidóság annyira összetartott minden faluban az üzletek, boltok, kocsmák, mind az ők kezükben voltak, igyekeztek a hatalmat megragadni. Akli településen is az övék volt az első kerékpár és varrógép, rádió már az 1920-30-as években a birtokukban volt.
Az uraságnak volt egy jégverme, mely a földbe ásott körülbelül egy méter mély és nyolc méter hosszú, négy méter széles. Mindez beszarufázva, vizes szalmával, fűrészporral befedve, nehogy átmelegedjen. Ezt télen behordták jéggel és ez szolgált úgy, mint most a hűtőszekrény. Ide rakták a levágott libát, tyúkot stb.
A nagy kertben teniszpálya meg egy nagy platánfa állt, ott játszótér is volt, nem messze tőle egy tölgyfa, melyet három ember kellett, hogy körülöleljék. Ez a fa a kolhoz rendszer alatt ki lett vágva. Még a kertben többek között tölgyfa és almafák is voltak, melyet a földosztáskor szétosztottak.
A második világháború kitörésével elrendelték, hogy a zsidóságot ki kell telepíteni. 1944-ben pedig kiadta a parancsot, többek között, hogy az ugocsai zsidóságot is deportálni kell. Halmiban volt a gyűjtőláger. Azonban a Szovjet előretörés következtében volt, hogy a zsidóság elhurcoltjainak néhány személye megszabadult a lágerekből. Hazatértek, de már nem volt olyan hatalmuk, mint előtte. Pl.: a boltos fia Zrilku, Glük Ernő fia és lánya is, István és Lili.
• Akli híres kastélya, avagy Glük tanyájának sorsa
1944-es elhurcolások után a megkezdődött a Glük tanya felosztása. Az egyik lakóházat, melyben a cselédek laktak elárverezték. A nagy istállót szépen szétbontották, mikor már az oroszok megszerezték ezeket a területeket és a kastélyt pedig az Újakliak, akik magukat hithű szovjetnek tartották széthordták. Majd megindult az „egységes” kollektivizálás. Ezek után 1954-ben a kolhoz és a községháza jóvoltából a kertet, mely az utcafronton volt szétmérték telekhelyeknek. Aztán megkezdődtek a nagy építkezések. Visszamenőleg 1952-ben a kolhoz átvette az épületet, de mivel 1950-ben össze lett csatolva Akli Nevetlennel azért csak brigád iroda lett benne, de nem sokáig, mert 1954-ben úgy határoztak le kell bontani.
Az épületről képdokumentum sajnos nem maradt fenn.
 
Website:
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
 • Ukrajna
 • Szerző:Linc Alexandra
  Created:2014-11-24 13:18:40

  IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

  Szóljon hozzá!

  A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


  Biztonsági kód
  Frissítés

  Ide te is írhatsz!

  verecke

  Kárpátaljáért segélyakciók

  Segélyakció feltöltés


  templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

  Feltöltés a kategóriákba


  faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  receptek

  Gasztronómiai érdekességek, receptek

  Feltöltés a kategóriákba


  viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

  Feltöltés a kategóriákba


  szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

  Feltöltés a kategóriákba


  hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

  Feltöltés a kategóriákba


  forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

  Feltöltés a kategóriákba


  bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

  Feltöltés a kategóriákba


  Eseménynaptár

  július 2020
  HKSZCSPSZV
  2930 1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 3112

  Útitárskereső

  Támogatók

  emet_logo

  Libri_Kiado_logo

  Helikon

  konyvudvar_logo

  Park_logo_szines

  Kolibri

  szulofold_logo

  További együttműködők

  algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small