site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Településem kincsei

PDFNyomtat

cimerunkEgy kisvárosban élek Csallóköz szívében. Ezt a 9000 lelket számláló városkát Nagymegyernek hívják. Nagymegyert erdők, mezők, szántóföldek veszik körül. Városunkban vannak épületek, melyek őrzik dédszüleink, nagyszüleink múltját a jövő nemzedék számára. Nevezetes épületeink közé tartozik a katolikus, református templom és plébánia, tájház és a magyar tanítási nyelvű alapiskola épülete.

     Nagymamám, aki ma már 61 éves, mesélte, hogy bizony ő is ebben az épületben végezte alapiskolai tanulmányait. Az épületet 1954-ben kezdték el építeni, és 1957 novemberében adták át. Az akkori időben nagyon jól felszerelt, 23 tanteremmel, laboratóriumokkal, tornateremmel, iskolakonyhával ellátott kétszintes létesítmény volt. Itt nyert elhelyezést akkortájt a magyar és szlovák tannyelvű nyolcéves iskola, valamint a tizenegy éves középiskola.
Az 1977-es feljegyzések szerint az iskola 28 osztállyal, 5 napközis csoporttal és egy iskolai klubbal működött. Ebben az évben kiemelkedő sikereket ért el iskolánk diáktánccsoportja. A hetvenes évekig az osztályok száma 24-28 között mozgott. Szép eredményekkel dicsekedhetett az iskola énekkara. Az iskola 1983 júniusában bocsátotta útjára az utolsó kilencedikeseket. A következő tanévtől már csak nyolc osztály elvégzése volt kötelező.

1987-ben az épület 988 tanuló számára biztosította az oktatás lehetőségét, az osztályok száma 32-re emelkedett. 1988-1989-es tanév végén iskolánkat a járás 2. legjobb iskolájaként emelték ki. 1990-1991-es év érdekessége, hogy a tanulók száma ekkor volt a legmagasabb, 1001 diák látogatta. 1991-1992-ben új épületszárnyat adtak át az ötödik és nyolcadik évfolyam tanulóinak. A színvonalas oktatás mellett a diákok különböző versenyeken vesznek részt, nem kis sikerekkel. Az 1993-1994-es tanévben az akkori igazgatónő kérvényezi, hogy iskolánk felvehesse a Bartók Béla Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola nevet. Még ebben az évben az iskola előcsarnokában leleplezik Lipcsey György Bartók Béláról készült portréját. Ugyancsak ebben az évben az iskola épülete újabb épületszárnnyal bővült, amit szeptembertől birtokba is vettek a harmadik és negyedik évfolyam tanulói.

sindlerAz 1997-es évektől a nyári időszakban iskolánk épülete otthont ad a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által rendezett Nyári Egyetemnek. Tanáraink, tanulóink örömére 2000. március 10-én az Oktatási Minisztérium engedélyt adott, hogy iskolánk a Bartók Béla Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola nevet viselje.
Az elmúlt évtized során rengeteg dologgal bővült iskolánk, például: gyógypedagógusok, pszichológus, logopédus, pedagógiai asszisztensek segítik a tanárok és diákok közös munkáját. Nagyon sok versenyen vesznek részt diákjaink, ezzel szerezve hírnevet iskolánknak. A tanárok az oktatáson kívül számos vonzó, érdekes programot szerveznek a diákoknak, ilyen például az erdei iskola, tanulmányi kirándulások, családi sportdélutánok, adventi, húsvéti alkotóműhelyek, Bartók Béla Iskolanapok rendezvénysorozata, beszélgetések érdekes, híres személyekkel és még sorolhatnám. Egy a lényeg, hogy egy olyan környezetet alakítsunk ki, ahol tanár és diák egyaránt jól érzi magát.

     Legfontosabb adatokat emeltem ki az iskolám történetéből, ahol összesen 42 tanár és 500 diák tölti hétköznapjainak nagy részét. Büszke vagyok, hogy ezen színvonalas oktatást biztosító intézménynek lehetek diákja.

Írta: Šindler Martina, az iskola tanulója

2014. december

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

február 2023
HKSZCSPSZV
3031 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 2812345

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small