site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

A radnai iskola

PDFNyomtat

oradnaElső sorban Dicsértessék a Jézus Krisztust . Pinkóczi-Horia-András vagyok kis szeminarista a Gyulafehérvári Gróg-Majláth-Gusztáv-Károly Római-Katolikus teologiai líceumból. 17 éves vagyok és a Radnai iskolárol szeretnék egy pár sort írni és a magyar hívekröl is.

Óradna

Egy román község de büszkék vagyunk, hogy magyarok is vannak néhányan. Két templom van a községben eggyik Ortodox vallássú a masik pedig Római-Katolikus vallasú s erre a közösség beli kevés magyarok nagyon büszkék. Az Óradna románul (Rodna veche). Az oradnai hívek evközben kevesen vannak es csak nagy ünnepélyekre jönnek haza mint pl: Karácsonyra; Húsvétra.

A jó Isten segítségével sikerült már egy hosszú ideje óvodát is alapítani, ahol a magyar gyerekek felkészülhetnek az iskolára ahol majd komolyabb dolgokkal foglalkoznak.

Az én véleményem szerintt kevés magyar van Óradnán mert hisz majdnem mindenki román. Magyar osztályok is kialakultak (1-4 ) ahol a magyar gyerekek fejleszthetik a magyar tudásukat es tovább tanulthatnak magyarul. Innen egy Bástya nevezetü eggyesület segít, hogy tovább tanulyanak a magyar gyerekek (5-8)osztályokban mármint akar, hogy tovább tanuljanak.

A gyerekek a magyar napokra felkészülve készülnek fellépni az Óradnai kultúrothonban nagy izgatottan.

Ezt nagyon szeretnén, ha a magyar gyerekek tovább tanulnák a magyar nyelvet hisz az én véleményem szerint ez valami nagyon jó dolog mert igy fejlesztik a magyarságukat. Sajnos Óradnan nem nagyon vannak gyerekek amelyek müködtessék az iskolát amelyt nagy kiküzdéssel kellett érte harcolni, hogy egy román iskolában magyar osztályokat is belehessen vezetni es müködtetni. A gyerekek szeretik, ha vasárnap elmehetnek a templomban föleg ministrálni mert ez nekik valami munka, valami munkahely.

Az is igaz, hogy vannak ojanaok is akik csak hébe hóba jönnek ministrálni. A papbácsi nagyon jól s szépen bánik a gyerekekkel még néha néha viccelődik is velük. Ez az egész az Óradnai magyaroknak egy kincs, mert tovább tudják megőrízni magyarságukat es oktatásukat meg akkor is ha a község létszámát a romanok teszik ki, vagyis a magyarok csak egy kis része. Számomra ez is egy nagy kincs.

Az óradnai várrom amely nagyon régi.

Képek: Óradnai templom, ahol a hívek összgyülnek a szentmise alkalmával. és http://mek.oszk.hu/04600/04684/html/1457.html

Írta: Pinkóczi-Horia-András

2014. december

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

február 2023
HKSZCSPSZV
3031 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 2812345

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small