site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Amiről a kastély mesél…..

PDFNyomtat

Nem is tudom mint kezdjem el mesémet. Szeretném ugyanis , hogy mindannyian megismerjétek életem. Egy délvidéki ,bánsági -beodrai kastély vagyok és valakinek sorsomról panaszkodni akarok. Még két évszázad sem múlott és álmaimmal együtt a pompás díszletem és vakolatom mind széthullott. Önmagamtól tehetetlen vagyok cselekedni, rátok várva próbálkozom valamennyire megnyugodni . Nap, mint nap pusztulásunknak szemtanúi vagyunk. Pedig mi is veletek és mellettetek élni akarunk.

Születésemkor voltam igazán gyönyörű és híres. Fala, mennyezete, erkélye senkinek sem volt olyan díszes. Teremtőim gróf Karácsonyi család mindent megtett szolgáival, cselédeivel együtt a rendre igyekezett. Hátam mögött francia parkot telepített. Előttem pedig angol kerttel ékesített. Különféle fák voltak a parkomban. Legtöbb tölgy büszkélkedhetett. Környes körül pedig szebbnél szebb orgonák, a fák között kúszva gyönyörű illatos ibolyák. Gondozott kertembe a parkból elsétálva,diszes kőszobrokra rátalálva,szép voltam igazán. Jöttek is a nemes családok nagy pompában,szebbnél szebb ruhában,gyertyás vacsorák,nem is volt nékem azóta se olyan lakomám.Gondoskodtak rólam is minduntalan,sok látogató és vendég jöhetett váratlan. A grófom kedvenc kutyája magyar vizsla volt ám igazán, nagyon is szerette,körülöttem szórakoztak és játszottak minden délután.Többször még a grófnő is irigyelve és féltékenyen nézte a történteket szobája ablakán.

A virágoskertem száz rózsafajtával beültetve,különös látvány a zöld övezet körül képezve,diszelegtek rózsáim minden látogató szemeláttára és kiváncsiskodtak mindegyikük illatára. Nagyon is ügyesek voltak a szolgák,munkáját megbecsülve évtizedeken keresztül mindenki végezte a dolgát. Tisztogattak,karbantartottak mindent,diszes oszlopokat,virágos mennyezeteket ,megsimogattak minden büszkén ülő oroszlánt. A sok vendégfogadás ,nagy pénzekbe való kártyapartik és hitelek engem is megviselnek, megfeledkeznek rólam is, az egész grófi tulajdon hanyatlik.

Egy ideig árva voltam de azért senki előtt nem zárkóztam. Háború vagy béke mindennek eljön a rongálásnak vagy pusztulásnak az ideje de meg kell hogy maradjon a vagyon szellemi értéke. Jöttek hozzám,mentek tőlem közönséges emberek, katonák, gyerekek-szegények és árvák. Megéreztem mindegyikük nyomának súlyát, szemeik kiváncsiságát, szivük óhaját és fokozatosan a Karácsonyi család vagyonának eltűnési mozzanatát.

Teltek ,múltak az évek,egy szép nap megviradt, újból megjöttek a remények, megszólalt az iskolacsengő és a vidám kedvű gyerekek. Az öröm nagy volt kézen fogva átölelhettek tanáraikkal együtt ahányan voltak a parkom sétaútját megjárva, csodálatos fáim árnyékára rátalálva. Sok szép emlék kötődik a szabadban megtartott órákra, őszinteségekre, barátságra, a nagy erkélyemnél létrehozott tornateremre a sok kacagásra és azóta se látott gólyalábakra. Minden ami szép rövid ideig tartó kép. A gyerekek elmentek de megmaradtam utánuk egészséges és ép.

Amikor meghallottam kinek kell beköltözni vegyi üzemet akarnak falaim közt létesiteni, örökre le fognak mérgezni pedig én már csak arra vágyakozom hogy birjak lélegezni.Igy is történt két évtizeden keresztül vegyi üzem hozzám költözött. Gyártottak különféle mosóport részemre pedig a kórt. Amit lehetett megmozditottak, amit lehetett átalakitottak, hullottak falaimról a diszletek,ablakaimból a keretek és üvegek. Megmaradt mindenféle rendezetlenül számos dolog dobozostul mérgestül. Azóta is szellőztetek, néhány ablakom és ajtóm nyitva jóindulatú emberekre és gyerekekre várva.

Már nem szeretném mutogatni nekik nagyon magamat. Látni, elérkezett hozzám is az alkonyat az angol kertet jelképező kőszobor maradványával. A mesterszerűen kovácsolt kapukat és az az azt követő hársfákkal beültetett főbejáratunkat ellepte a homály és a gyomok sokasága mindenemet. Akár felhő volna alattam elrejtve a földet én pedig másvilágon itthagyva életemet. Megláthatják csillagom a felhők fölé nézve a nyitott ablakon. Ott lesz a göncölszekér, amely ha segítene nékem valaki egy szép napon szekerével lehozná a szerencsecsillagom a főbejáratnál elvárnám ,,Isten hozott,, mondanám és azt kivánnám, hogy életünk végéig éljünk boldogan.

 
Website:
E-mail:
Hely:
  • Szerbia
Szerző:Detki Róbert
Created:2014-12-09 10:14:56
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

február 2023
HKSZCSPSZV
3031 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 2812345

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small