site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

A kapjoni kastély

PDFNyomtat

Az erdélyi kastély az emberek képzeletében jellemzően sokkal inkább vár és erősség, mint az egykori fényűző főúri élet szinterei. Azonban a Hallerek kapjoni kastélya nem illik ebbe a képbe. Egy valóságos barokk építészeti különlegesség, melynek faragott ablakkövein a szamosújvári mesterek kezét érezzük. Nem meglepő ez, hiszen a XVII. században nem egy erdélyi kastélyon hagytak nyomot a barokk átalakítások, jelezve az idő előrehaladtával megszülető új stílust.
A kapjoni kastély Déstől 7-8 kilométerre Északra található, nem messze a Szamostól. A faluban csak „kagylós kastély” néven emlegetett – mostanra már düledező – műemléket Haller János gubernátor (Erdély kormányzója) kezdte építtetni 1725-ben és 1771-re fejeződtek be a munkálatok. Helyén korábban egy négyszögletű várkastély állt, sarkain körbástyákkal, melyet a 17. század második negyedében Bocskai István ajándékozott Haller Györgynek. Ezt vizesárok vette körül, melyet a Szamos vize táplált.
A kastélyt kettős tetővel, szép külső díszítésekkel látták el. Az emeleti helyiségek is finom kivitelűek lettek. A folytatólagos szépítgetés során megbízást kapott az ismert kolozsvári festő, Veress Mátyás is. A kastély kései rokokó stílusú plasztikai ékességeit az ötletekből kifogyhatatlan mester, Schuchbauer Antal készítette.
1795-ben a Haller János vagyonát testvérének, Pálnak fiai örökölték és ebből az alkalomból elkészült egy bírósági számbavétel a kastély berendezéséről, mely az egykor benne folyó fényűző életbe ad betekintést. A kétfelé nyíló ajtók hársfa deszkából párkányozott, bolthajtásos formára készültek, ablakkeretei pedig az ajtók stílusát követték. A szobákat ekkor Európa-szerte kedvelt falfestményekkel díszítették, melyek átlag 120 x 100 cm nagyságú vászondarabokból álltak, amiket egymáshoz illesztve sűrűn, apró szegekkel erősítettek a falra. Ugyan a kastély teteje a 20. század elején tűz martaléka lett és egy sokkal egyszerűbb kivitelű tető került a helyébe, eredeti belső díszítései megmaradtak. Falfestményei épségéről egészen 1943-ig beszámoltak.
1948-ban a kastélyt államosították, majd hosszú éveken keresztül istállónak használták. Díszítőelemeit széthordták, idővel teteje is újra leégett és megkezdődött máig tartó enyészete. Egykori fényéből már csak művészien megfaragott kő ablakkeretei láthatók, griff madár-, sas- és emberi mellszobrainak – ahogy kandallóinak és mesteri faragványainak – ma már nyomát sem láthatjuk, de még így, az összeomlás határán is impozáns látványt nyújt az arra járók számára.
 
Website:
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
 • Románia
 • Szerző:Kurucz Ádám
  Created:2015-12-08 18:48:26

  IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

  Szóljon hozzá!

  A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


  Biztonsági kód
  Frissítés

  Ide te is írhatsz!

  verecke

  Kárpátaljáért segélyakciók

  Segélyakció feltöltés


  templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

  Feltöltés a kategóriákba


  faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  receptek

  Gasztronómiai érdekességek, receptek

  Feltöltés a kategóriákba


  viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

  Feltöltés a kategóriákba


  szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

  Feltöltés a kategóriákba


  hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

  Feltöltés a kategóriákba


  forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

  Feltöltés a kategóriákba


  bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

  Feltöltés a kategóriákba


  Eseménynaptár

  július 2020
  HKSZCSPSZV
  2930 1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 3112

  Útitárskereső

  Támogatók

  emet_logo

  Libri_Kiado_logo

  Helikon

  konyvudvar_logo

  Park_logo_szines

  Kolibri

  szulofold_logo

  További együttműködők

  algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small