site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Pusztuló romantika: A marosújvári kastély

PDFNyomtat

A Maros völgyében, széles rónák és sűrű hegységek ölelkezésénél áll a szebb időket is megélt marosújvári Mikó- vagy más néven Teleki kastély. Építtetője Gálfy János királyi tanácsos, aki várkastéllyá alakítatta át korábban épült várát. A nagyszabású építkezés 1588 és 1591 között zajlott és a kolozsvári számadásokból tudjuk, hogy a munkálatokat végző kolozsvári mesterek szekérszámra hordták a kész faragványokat Újvárba.

Több tulajdonosváltás után a várkastély az 1640-es években a Mikes család birtokába került. Mikes István, Alsó-Fehér és Belső-Szolnok vármegyék főispánja a várkastélyt 1742-ben barokk kastéllyá építtette át. Az épületnek ebből a formájából maradt fenn Neuhauser Ferenc festménye а XIX. század első feléből, melynek tanúsága szerint a kastély négyszögletes tömb volt, melynek északkeleti sarkához ötszögű kúpfedeles bástya csatlakozott. Valószínűsíthető, hogy Gálfi korábban négy sarokbástyás épületet akart építtetni azonban ebből csak egy bástya készült el.
Az 1848-49-es szabadságharc idején a fellázadt román parasztok pusztítása során a kastély rommá lett. A romos épületet az emigrációban élő gróf Mikes Benedek 1854-ben eladta unokatestvérének, gróf Mikó Imrének, aki nem csak helyreállítatta hanem át is építtette a gótizáló romantika szellemében, melynek eredményeként megszületett Erdély legjelentősebb romantikus kastélya. A mai képét elnyerő épületnél dominál a régi tömegessége és magas fedélszéke. Az 1856-62-ben történt átépítés tervezője Kagerbauer Antal. A finom, elegáns architektúra tartózkodóan illeszkedik az adottságokhoz, gazdagabb kiképzést csak a Maros-parti homlokzat és a bejáratot magába foglaló oromzatos, erkélyes oldalhomlokzati szakasz kapott.
Az úri lakhoz kötődő történetek és élmények közül érdemes megemlíteni, hogy 1872-ben az akkori tulajdonos, gróf Mikó Imre „Erdély Széchenyije” hosszabb időre vendégül látta Gyulai Pált, realista irodalmunk-költészetünk kiemelkedő alakját, aki az itt töltött hetek alatt a kastély falai között írta meg Romhányi harmadik énekét.
Mikó Imre halála után Mária lányától származó unokája, gróf Teleki Ádám, majd annak Ádám nevű fia örökölte és birtokolta a kastélyt az államosításig, melyet követően a máig tartó hanyatlás évei következtek. Az az épület többféle funkciót kapott, gazdasági célokat szolgált, helyiségeit termelési, raktározási és irodai célokra rendezték be. A rendszerváltás után a kastélyt gróf Teleki Ádám örökösei visszaigényelték és 2007-ben meg is kapták. Azonban a több száz éves műemlék azóta is funkció nélkül, üresen állva pusztul, várva sorsa jobbra fordulását.

 
Website:
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
  • Románia
Szerző:Kurucz Ádám
Created:2015-12-08 18:51:15
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

július 2020
HKSZCSPSZV
2930 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small