site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Vidékünk húsvéti népszokásai

PDFNyomtat

videkunk-husveti-nepszokasaiA II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárát, dr. Kész Margitot, a Salánkon élő néprajzkutatót arra kértük, hogy beszéljen a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kárpátaljai hagyományokról és szokásokról.

Hagyományosan a húsvéti ünnepkör szokásanyaga a legutolsó hét köré koncentrálódik. Katolikus vidékeken virágvasárnap a hívők elmennek barkát szentelni. A templomból hazafelé jövet a szentelt barkával megcsapdossák a gyermekeket, hogy egészségesek és jók legyenek egész évben.

A nagyhét a húsvéti előkészület fontos időszaka, ilyenkorra már befejeződnek a nagytakarítások, tehát a megtisztulás az anyagi kultúrában is megtörténik. Aztán nagycsütörtökön a katolikusoknál elhallgatnak a harangok, ilyenkor kereplővel szólítják a hívőket imádkozásra. Nagypéntek általános dologtiltó nap egész Kárpátalján, illetve szigorú böjt, nemcsak a katolikus, hanem nagyon sok református településen is. A reformátusoknál ilyenkor felértékelődik a halottkultusszal kapcsolatos szokásvilág, ők hagyományosan ekkor mennek a temetőbe és újítják meg a sírokat. A legtöbb településen ebben az időben történik a tojáshímzés is, hiszen más munkát ilyenkor nem szabad végezni, ugyanis annak beláthatatlan következményei lehetnek. Például, aki kenyeret süt, az kővé válhat. Hála Istennek, még nagyon sok kárpátaljai településen élő hagyomány a kézzel hímzett tojás készítése. Salánkon a viasszal író technika maradt meg, és máig fel lehet ismerni a tojásokon a különböző családok mintáit. Igaz, a régebbi motívumok: a kakastaréjos, gereblyés, karácsonyfás mellett elterjedtek az újabb virágmotívumokat ábrázoló minták is: labdarózsás, szegfűs, violás, tulipános stb. Kiccével, írókával a megfőtt langyos tojásra felviszik a mintákat, és kétféleképpen színezik. A bonyolultabbra csak a merészebbek vállalkoznak: hagymahéjba teszik a tojást és néhány óra múlva, miután kiveszik, letörlik a felvitt viaszt, helyén fehér marad a tojáshéj, tehát kirajzolódik a minta. Végül szalonnabőrkével kenik be. Az egyszerűbb megoldás az, amikor a megírt tojást aranyporral, illetve ezüstporral fényesítik. Érdekes máig élő hagyomány Salánkon, hogy a keresztgyermekeket páros hímes tojással ajándékozzák meg.

Vannak olyan vidékek nálunk, mint például Nagybereg, ahol máig a karcolásos ősi tojáshímzési technikát használják. Az általában pirosra festett tojásra sósavba mártott tollheggyel karcolják a mintát.

Nagyon ragaszkodnak Kárpátalján a hagyományos húsvéti ételekhez, igaz, újabban kiegészítik még sok újféle süteménnyel és hideghússal. Nagyszombaton máig sokfelé készül kalács, katolikusoknál pászka, és sok más szimbolikus jelentőségű étel, amelyeket a katolikusok megszentelnek. Ilyen például a szalonna, a kolbász, a töltött tyúk, a már említett pászka, a tojás, a só, a torma és a sárgatúró. A szentelésről hazajövő gazda máig ráteszi a gyerekek fejére a pászkás kosarat, és jó egészséget kíván nekik, illetve a gazda szeli fel a kenyeret és a pászkát, amelynek négy sarkából levág egy darabkát, amit egyes helyeken a szentelt borral fogyasztanak, másutt elteszik és a következő évi pászkaszenteléskor beteszik a kosárba, hiszen ennek óvó-védő funkciót tulajdonítanak. Egész Kárpátalján ragaszkodnak ahhoz a hagyományhoz, hogy nem szabad a szentelménynek egyetlen morzsáját sem kárba veszni hagyni, vagy eldobni. Általában a pászkamorzsát, a tojáshéjat elégetik, a sonkacsontot pedig a következő évi szentelésig a padláson tárolják, aminek ugyancsak óvó-védő funkciót tulajdonítanak. Egy évvel később elássák a krumpliföldbe, hogy bő termés legyen, de egyesek még gyógyítanak is vele, kelések kerekítésére használják.

A húsvéthétfő a hagyományos locsolózás időszaka, amikor kora reggel a kisfiúk felkeresik a leányokat és tojás reményében megöntözik őket. Később az idősebb legények is locsolóznak, de ők már nem hímes tojást kapnak, hanem leültetik őket az asztalhoz és megvendégelik. A vendégeskedés ideje a húsvéthétfő mellett a húsvétkedd is, amikor a leányok jogot kapnak arra, hogy ők is visszalocsolhassák a fiúkat vízzel.

Forrás: Kárpátalja hetilap

2015. március

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small