site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Forgolány

PDFNyomtat

esemenyhirek

Mai napig szeretem a múltat, mely tele van számomra csodálatosabbnál csodálatosabb történetekkel. Olykor átélem a történéseket, úgy érzem mintha ismertem volna őket, gondjaikat, örömüket és bánatukat.

A sok tanulságos és szórakoztató történet közül, legkedvesebb a falu nevének eredete.

Kezdetben néhány kerekeken mozgatható faházból állt az egész község. Még a templom és a tanító háza is fából volt. Hiszen dohány termesztők voltak, azok pedig folyton vándoroltak mindig oda mentek ahol jobb volt a föld és magukkal vitték a házaikat is. A kereskedők a kialakuló település közepén áthaladó Tiszán szállították tutajokon a gabonát, s más portékájukat. Súlyos farönköket úsztattak le az építkezésekhez.

Idővel egy-két földműves is letelepedett itt, s szorgos munkával gyarapították vagyonukat. Hiszen a talaj és az éghajlat nem csak a dohánytermesztésnek kedvezett. Most már megjelentek a faluban a vályogházak, ezek már nem voltak mozdíthatóak. Megjelent a közösségben az első zsidó család, akik boltot nyitottak, s nem éppen az itt lakók javát nézve árulták azokat.

Lassan fejlődött a kis közösség hiszen, volt ivó víz, jól termő föld, az asszonyok és lányok szőttek, fontak. Maguk készítették öltözéküket. A férfiaknak lehetett halászni, ami szintén segített a megélhetésben. Még a nehéz kétkezi munka után a nap végén a nők a Tisza tiszta vízében mosták ruháikat, szőtteseiket, közben beszélgettek énekeltek. Az itt élő nép hosszú téli esténkén dörzsölőbe és fonóba jártak, s a jól végzet munka után még táncra is perdültek. Ahol a délceg legények büszkén, bortól és a szerelemtől fűtve udvaroltak a csalfa lányoknak.

Egy megszokott nyári napon történt. A férfiak búzát kaszálta, a lányok s asszonyok pedig utánuk markot szedtek. Tehát fárasztó nap után voltak, de a lányok még kimentek a folyóhoz ruhát tisztítani, de vagy fáradtabb voltak a szokottnál vagy csak figyelmetlenek, hiszen a Tisza veszélyes tele forgókkal és erős sodrással. Az egyik lány kötényét elkapta egy gyors forgó. Ő félvén házsártos anyja szitkozódásaitól, amiért hagyta veszni a kötényét, utána ugrott. A forgó őt is elkapta. Az ott lévők kiabáltak forog a lány, forgó lány, de rajta már segíteni nem tudtak, oda veszett. Ìgy az ő emlékére a falu Forgólány nevet kapta.

Idővel a történet elfelejtődött, s a név pedig Forgolányra csiszolódott. A Tiszát eltérítették a falun kívülre,de nem tetszik neki az útvonal, mert gyakran elhagyja a medrét . A házak közül is csak egy maradt fent, de most már kerekek nélkül alapokon áll. A templom, s az iskola is téglából épültek. Utcáit nem díszítik felhőkarcolók sem cifra paloták, de a letűnt idők nyomai láthatóak.

A múltra csak az építkezésekkor előkerülő súlyos lánc darabok utalnak. A Tisza egykoron itt folyt és a közlekedés tutajokon történt

Idővel a történet elfelejtődött, s a név pedig Forgolányra csiszolódott.

Részlet Fehér Angéla pályamunkájából.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

január 2021
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small