site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Tiszapéterfalva

PDFNyomtat

intezmenyeklatnivalok

"Péterfalva egy magyarlakta település. A Tisza folyó jobb oldalán helyezkedik el, innen származik a Tiszapéterfalva megnevezés. Községi tanácsa helyben van; az önkormányzathoz öt község tartozik, bár ebből hivatalosan már csak hármat tartanak számon.

Péterfalva már a honfoglalás előtti időkben lakott terület volt, köszönhetően jó talajának és kedvező éghajlatáak. Történelmi okiratok először 1220-ban tesznek a településről említést először, bár ekkor még Villa Petur néven tartják nyilván, később 1369-ben pedig Peturfalva néven írnak róla. Lakói a környék történelmének legkegyetlenebb csapását 1717-ben élték meg egy tatár betörés során.

A falu nagy többsége hívő ember, legtöbben a református egyházhoz tartoznak, de élnek itt római és görög katolikus, ortodox valláshoz, illetve a Jehova tanúi szektához tartozó családok is.

(...) Környékünkön együttműködő és barátságos falvak sorakoznak, ami sokat segít abban, hogy a települések közösen élmény-dús és emlékezetes önkormányzati rendezvényeket hozzanak létre. ...az én meglátásom szerint egy elég erős identitású magyar közösség, ahol igenis tudják az emberek, hogy hova tartoznak és kik ők. Fontosnak tartjuk a néphez való kötődést, szokásaink, hagyományaink ismeretét és továbbvitelét. Művészeti iskolánk falain belül és kívül egyaránt működik a népi hagyatékok ápolása. Népzene és néptánc oktatás, kulturális rendezvények, megemlékezések, találkozók – csak néhány azok közül, melyek részei életünknek."

Részlet Vince Viktória pályamunkájából.

Péterfalva magyar nyelvű honlapja: http://www.peterfalva.eoldal.hu/

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

június 2019
HKSZCSPSZV
2728293031 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small