site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Mese egy gloriett születéséről

PDFNyomtat

Gloriett
Egyszer volt, hol nem volt, de valahol világhosszú falu végén mégiscsak volt egyszer egy gyönyörű nagy rét. A zöld mezőn virágok tarkállottak: piros pipacs, fehér bodza, lila szarkaláb, rózsaszín vadrózsa, citromsárga pitypang… örült, aki csak ránézett.
Hanem történt egy forró nyári napon, hogy új Nap jött az égre. Nem tudta pontosan, hogy is végezze dolgát, így hát sütött, sütött minden erejéből egy egész délelőttön át. A levegő izzott, a növények kókadtak, és lassan leolvadtak a színek a rétről! Elsápadtak a virágok, lecsorgott róluk minden vidámság. A közelben csobogó Eger-patak felháborodottan kiáltott fel a Napnak: „Hé, te! Mit képzelsz már! A túlzott ragyogásod elfakítja a nagy rét pompáját! Nézzenek már oda! Tessék csak visszahozni a színeket!” – dorongolta le a Patak a Napot. Olyannyira, hogy a Nap szégyenszemre elkezdett bánatában pityeregni. Az ember csak jót akar az első napján, s lám, milyen rosszul sülnek el és ki a dolgok! Kis felhőbe fújta orrát, és sírta, sírta tovább nagy szomorúságát. Könnyei potyogtak a földre. A kis esőcseppeket mosolyogva figyelte Flóra Tündér a bozótos mellől. Varázsigéket kezdett el suttogni virágos esernyője alatt, szemét a földre szegezve. Szavai nyomán apró manók pottyantak az esőcseppekkel. Köpönyegük sok zsebéből más és más színt vettek elő és pici ecsetjeikkel elkezdték újraszínezni a rétet. Újra kizöldültek a füvek, a fák lombkoronái. Lilult a szarkaláb, rózsaszín dalra fakadt a vadrózsa, citromsárgát rikkantott ismét a pitypang, fehérré szelídült a bodza és újra tüzesen pirult a pipacs!
Flóra Tündér felnézett. Szinte kővé meredt a látványtól – ezt ő sem gondolta volna. Micsoda pompás virágos kert! Mennyi szín, mennyi élet! Csak aztán vette észre, hogy mennyire elfáradt a sok bűbájtól. De a varázslat még nem ért ám akkor véget! A manók tréfás jókedvükben összeöntötték a maradék festéket, s az utolsó esőcseppeken ugrándozva, szürkére festették Flóra Tündért! Azaz csak befestették volna, mert a Tündér meghallotta a kuncogást és újabb varázsszavakat mormolt. A festéket ő elkerülte, csupán az esernyőjének vonalát követte a szürke eső. Amikor összecsukta az ernyőt, láss csodát! A szürkeség mind, mind kővé vált! A Tündérke fejcsóválva derült a manók viccén, majd felszállt az esti szellőre és tovarepült. Flóra Tündér után pedig az óta is ott áll az andornaktályai Nagy Réten egy kő kupola és nyolc oszlop, védelmet nyújtva bárkinek, aki egy esős napon erre sétál.
A Nap lassanként megnyugodott, s mikor utolsó könnyein át meglátta, hogy újra feléledt a csodás természet, végre megkönnyebbülten elmosolyodott. Narancssárga sálját nyaka köré tekerve, huncutul kacsintott vissza az elégedetten kacskaringózó Patakra és boldogan tért aludni felhődunyhái közé.
 
Website:
E-mail:
Hely:Andornaktálya
Szerző:Tóthné Kiskartali Judit
Created:2014-10-08 12:59:02
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small