site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

A Rongyos Gárda emlékezete Fornos településen

PDFNyomtat

A Rongyos Gárda hat elesett tagja tért ide örök nyugalomra
Kárpátalja számára az 1938-1939 közötti időszak hatalmas változásokat hozott, és a Magyarország kötelékében eltöltött öt év megváltoztatta Kárpátalja történetét és további sorsára rányomta bélyegét.
Miközben folytak a Felvidék hovatartozásával kapcsolatos tárgyalások – de még az I. bécsi döntés előtt – egy közös lengyel-magyar támadás terve került kidolgozásra a szabadcsapatosok körében, amelyet már az előző részben említettünk.
A támadás első időpontjául 1938. november 18-át határozták meg, majd ezt november 21-re halasztották. A szabadcsapatosok vagy, ahogy a vidékünkön nevezték őket, a Rongyos Gárda a támadásnak az előkészületeivel bízták meg. 1938 szeptemberében Vásárosnaményban és Tarpán készült fel erre. Ez alatt az idő alatt a Tiszta túlpartján – Fehérgyarmat térségben – gyülekeztek a Héjjas Iván vezette Fajvédő Szövetség önkéntesei is. Az akciót irányító Stefán Valér vezérkari őrnagy. A jobb meggyőződése ellenére, de a kormányzótól indul instrukció alapján (aki nagyon jól emlékezett arra, hogy mit köszönhetett Héjjas Ivánnak a kommün alatt) ezeket a lelkes, de kiképzetlen hazafiakat is ellátta fegyverrel és felszereléssel majd beolvasztotta őket a Rongyos Gárdába. Ezen az alakulatnak volt tagja Josef von Ferenczy, aki alig 20 évesen kapta meg a Nemzetvédelmi Kereszt-kitüntetést Horthytól. A kitüntetés az óta is elhallgatott oka: kárpátaljai magyarok és jelentős számú magyar zsidó kimentése a nacionalista ukránok pogromja elől Kárpátaljáról Magyarországra. 1938. október 5-én 20 órakor alakult meg Vásárosnaményban a bevetésre szánt szabadcsapat, közismert nevén a Rongyos Gárda, a Szigetváry-féle „S” csoport parancsnoksága, amely hamarosan „Előd” zászlóalj néven működött. A Rongyos Gárda csapatai tovább húzódtak Munkács felé, s rátalálnak egy olyan területet a Szernye-mocsár mentén, mint a „Nyíres makkos”, amely megfelelő feltételeket biztosít számukra a rejtőzködéshez, valamint a mocsár révén nehezen megközelíthető ingoványos területnek számított. Propaganda tevékenységüket a közelben lévő két többségében magyar lakta településen is kifejtik, de sajnos vesztükre.Prém századát visszavezeti, a határtól s útjuk közben nem találkoznak cseh csendőrökkel, emiatt nagyon nyugodt körülmények között érkeznek meg október 11-én a kora reggeli órákban a Szernye-mocsáron át Dercen és Fornos között fekvő erdőbe. A falvakban gyorsan híre ment a magyar csapatok megjelenésének főként az ő propaganda tevékenységük miatt, tovább már nem lehetett bujkálni. 15 óra tájt meg is érkeztek a cseh katonák és csendőrök, hogy bekerítsék a magyar csapatokat.A csehek tankokkal és tüzérséggel kezdték el lőni a magyar csapatokat. Prém a bekerítés elkerülése végett elrendelte a még szabadnak látszó keleti irányban történő elvonulást. A gyors riadóztatás és indulás miatt a század több kisebb, 4-8 fős csoportra esett szét. A század egy részének harc nélkül sikerült elmenekülni, míg a többi tagja a sötétedés beálltáig küzdött a túlerővel szemben.Sajnos nem sikerült mindenkinek egérutat nyerni. A harc közben elesett 6 szabadcsapatos holttestét Fornosra szállították s közös sírba helyezték őket örök nyugalomra.
 
Website:
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
 • Ukrajna
 • Szerző:Ivett
  Created:2015-12-07 21:08:44

  IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

  Szóljon hozzá!

  A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


  Biztonsági kód
  Frissítés

  Ide te is írhatsz!

  verecke

  Kárpátaljáért segélyakciók

  Segélyakció feltöltés


  templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

  Feltöltés a kategóriákba


  faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  receptek

  Gasztronómiai érdekességek, receptek

  Feltöltés a kategóriákba


  viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

  Feltöltés a kategóriákba


  szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

  Feltöltés a kategóriákba


  hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

  Feltöltés a kategóriákba


  forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

  Feltöltés a kategóriákba


  bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

  Feltöltés a kategóriákba


  Eseménynaptár

  szeptember 2023
  HKSZCSPSZV
  28293031 1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10
  11 12 13 14 15 16 17
  18 19 20 21 22 23 24
  25 26 27 28 29 301

  Útitárskereső

  Támogatók

  emet_logo

  Libri_Kiado_logo

  Helikon

  konyvudvar_logo

  Park_logo_szines

  Kolibri

  szulofold_logo

  További együttműködők

  algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small