site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Felsőbánya

PDFNyomtat

intezmenyekkepeklatnivalokszallasszervezetek

felsobanya_bodi_to5

Felsőbánya (románul: Baia Sprie, németül Mittelstadt, latinul Mons Medius) Románia északi részén az Ukrán határral szomszédos Máramaros megyében van. A város a megye nyugati részén Szatmártól 70, Nagybányától pedig 10 kilométerre, keletre fekszik a Gutin-hegység lábánál, a Zazar-patak mentén. A település gyakorlatilag összeépült Nagybányával. 

Gyönyörű természeti környezetben fekszik: Északról és keletről magas hegyek veszik körül (Somoshegy 600 m, Rozsály 1300 m, Bányahegy 729 m, Gutin 1447 m, Feketehegy 1200 m és a Hegyeshegy 625 m). A déli oldalon magas dombok határolják, mig nyugatzon a Nagybánya és Felsőbánya között húzódó Giródtótfalu (Tautii de Sus). A város főutcája a Zazar-patakkal párhuzamosan halad kelet-nyugat irányban.

Közigazgatásilag Felsőbányához három település tartozik: Újfalu (Satu Nou de Sus), Kisbánya (Chiuzbaia) és Giródtótfalú (Tautii de Sus). A csatolások és a település határában épített lakótelep miatt a magyar lakosság arányszáma lecsökkent statisztikailag. Ennek ellenére, azt tapasztaljuk a településen, hogy majd mindenki magyarul beszél egymással.felsobanya_bodi_tonal

Felsőbánya legrégibb épületei a régi negyedben, a római-katolikus templom körül találhatók. Érdekességnek számit, hogy a főutcára néző régi házak szinte mindegyike pincével van ellátva. Ez annak a jele, hogy a régi felsőbányai polgárok a közeli szőlős vidékekről hozták a bort itteni kimérésre, mivel a városban nincs szőlőtermelésre alkalmas terület.

A várost az évszázadok során többféleképpen nevezték: Mons Medius (Középhegy), Mittelberg, Felsőbánya, Baia Sprie. Mivel a település lakói kezdetektől fogva bányászattal foglalkoztak a városunknak és lakóinak sorsa nagymértékben a mélyből kihozott ércek gazdagságától fügött.

A város jellegzetessége a városi kórház elött állított, Ady József szobrász által fából faragott Bányász szobor, mintegy emlékeztetőként a város évszázados hagyományára.

További információk: http://www.felsobanya.ro/varostort.htm


IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small