site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Abrudbányai unitárius templom

PDFNyomtat


Abrudbanya_unitarius_templom_rekstrukcioAz abrudbányai düledező unitárius templom falán büszkén hirdeti egy molinó, hogy nemsokára megújul a templom és még látványtervet is láthatunk arról, hogyan fog kinézni. A templomot 2009-ben a helyi tanácstól Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület kapta meg "használatra". Az egyesület léte is bizonytalan és egy ilyen volumenű beruházásra kétséges, hogy futja-e erejéből.
Az épület deszakralizált megmentése volna hasznos, esetleg a főfalak megtartásával.
A szomszédságában található egyébként a Református templom, amely figyelemre méltó módon gondoskodott a fenntarthatóságról: Mindkét oldalán végig üzletsor van (s ez a központi tér, így akad bérlő), a befolyt bevételből el tudja tartani magát a közösség (templom, lelkész, kulturális dolgok).

De vissza az unitárius templomhoz:
Egyes hírek szerint, már meg is szűnt, mások szerint döcögve működik a Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület, ahol a templomról részletes leírás található.
http://www.abrudbanya.ro/hu/abrudbanyai-unitarius-egyhaz/
Idézek részleteket (ha megszűnne a weblap):
A reformációt követően csakhamar unitárius hitközösség alakul Abrudbányán. 1569-ben ugyanis a katolikus templom az unitárius felekezet kezébe jutott, amely 1775-ig használta, amikor Mária Terézia katolikus híveinek ősi jogon alapuló birtokát visszaszerezte. Ugyancsak 1569-ből ismeretes, hogy Karádi Pál, unitárius papnak nyomdája volt Abrudbányán. Mária Terézia idejében a katolikusok visszaveszik ősi templomukat. Így az unitáriusok 1786-ban templomot építenek az egy Isten tiszteletére. E szép, barokk épület sorsa azonban nemegyszer megpecsételődött. 1849 májusában az érchegységi villongások tesznek kárt benne, ekkor vesztette életét Füzi Ferenc, Abrudbánya unitárius lelkésze, aki tisztségét 1827 óta viselte. Az unitárius egyház anyakönyve szerint a legyilkolt unitáriusok száma 182, név szerinti személyre becsülhető, de ez a szám valószínűleg sokkal nagyobb volt. Majd 1927, július 8.-án nagy tűzvész pusztította. De a legszomorúbb mégiscsak az, amikor valakit elhagynak. E templomot is elhagyták, hívei elfogytak. Magára maradt. A múlt rendszer szomorú emléke, hogy a templommal senki sem törődött, az Unitárius Egyháznak pedig nem volt pénze rá. Állaga rohamosan romlani kezdett, s így többszöri felszólítás után tulajdonosa lemondott róla a helyi tanács javára.

1986-ban az unitárius templom az abrudbányai tanács tulajdonába jutott. A templomot hosszú ideig só-, illetve bútorraktárként használták, de egy idő után szerkezete erősen megrongálódott. Egy pár évvel ezelőtt a tető beszakadt, már csak a fedélzet nélküli hajó és a torony áll, a csapadék a téglákat porlasztja. Többször is felmerült már lebontásának kérdése, de szerencsére ez nem történt meg.
 
Website:http://www.abrudbanya.ro/hu/abrudbanyai-unitarius-egyhaz/
E-mail:
Hely:
  • Románia
Szerző:Tóth Zs
Created:2014-05-16 12:44:22
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

március 2023
HKSZCSPSZV
2728 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small