site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Rejtélyes szimbólumok

PDFNyomtat

Kismácséd címere és a templomtorony szimbólumaiA római katolikus templomok szimbóluma a kereszt. A kismácsédi templom szimbólumait a kereszten kívül kiegészítik a falu múltját magában hordozó hatágú "zsidócsillag", a félhold és a lófarok.

E szimbólumok kétes eredete lehet pogány, melynek gyökerei visszanyúlnak egészen a honfoglalás korában itt letelepedő besenyő törzsek jelenlétéig. A szimbólumok török múltra utaló eredetét először 1895-ben Vende Aladár írja le, erre az elméletre építve Forster Gyula 1906-ban már török mecsetként írja le a torony múltbeli szerepét. A titokzatos szimbólumoknak az eredetére az egyház is megtalálta a magyarázatát, melyet minden más ellenérv ellenében el kell fogadnunk logikus magyarázatként.

Mivelhogy a torony a török katonaság kiűzése után lett a mostani formájára újjáépítve a 17. század végén, 18. század elején, felmerül egy újabb elmélet a toronyban lévő félhold eredetéről. Tehát, ha a tornyot újjáépítették, akkor elképzelhető, hogy megmaradtak az ősi szimbólumok, a honfoglalás-kori zsidó és más eredetű törzsek vallási szimbóluma, a hatágú csillag és a besenyő-vezéri lándzsa szimbóluma, a lófarok. A félhold akár kazár-besenyő eredetű is lehet, de mindenesetre sztyeppei eredetű múltra tekint vissza, vagy az újjáéledő egyház szerint a félhold viszont Mária-szimbólum. Ha pedig Mária-szimbólum, akkor a félhold csak az 1700-as évek közepén kerülhetett a torony tetejére. Az akkori korszaknak megfelelően erősődött a vallásreformáció és szinte hódított a Mária-kultusz, a félholdat az egyház Mária-szimbólumként tiszteli. Ugyancsak megvan az egyháznak a magyarázata a hatágú csillagra is, amely valójában nem is csillag, hanem a Napnak a ragyogását, Jézust szimbolizálja. A dokumentumok hiányában nem tudjuk, mikor kerültek ezek a szimbólumok a torony tetejére, de tény, hogy Kismácséd címerében 1835-ben Máriát láthatjuk a kis Jézussal. Ezek szerint Kismácsédon kultúrája volt a Mária-Jézus imádatnak.

kismacsedi_templom

Vitathatatlan, hogy a török kivonulás utáni egyházi újjáéledés szinte kizár minden lehetőséget, hogy pogány, vagyis török eredetű szimbólum helyet kapjon a keresztény szimbólumok mellett. Ezt nemcsak a keresztény uralkodók, az arisztokrácia, de főleg az egyház sem engedte volna meg. Ez esetben tehát a templomunk tornyán híven tükröződik az eredetünk, népünk, falunk történelme, melyet nem tudunk hitelesen dokumentálni. Hivatalosan az egyházi verziót kell elismerni a Félhold-Mária és a Nap-Jézus magyarázatként.Az új torony tetején a rejtélyes szimbólumok felrakását tehát az 1781 és 1895 közötti évekre kell datálni. 

De akkor mi van a lófarokkal? Mégiscsak Súr vezér vezéri lándzsájának a dísze, besenyő eredetű? Súr neve a csor régi török méltóságnévből ered. A 896-ban a Kárpát-medencét elfoglaló magyar törzsekhez csatlakozó besenyő törzs vezére, akik a Vág folyó mindkét oldalát voltak hivatottak védeni. Határszéli védő feladatot láttak el, innen jártak a nyugati portyáikra, a 10. század közepén a kalandozó magyarok egyik hadvezére volt. ,,Nem bizonyított, de elképzelhető: a Csúr törzs vezéri lófarkas lándzsája és a kismácsédi templomtornyon az 1982-ig lengő lófarok, valamint a tornyon lévő félhold és hatágú-esetleg zsidó? -csillag között valamilyen összefüggés rejlik. Nem lényegtelen, hogy a szomszédos Diószeg címerében is félhold és hatágú csillag van. Mielőtt a lófarok török eredetére gondolnánk, tudjuk, a kismácsédi templom szent István idejéből származik, míg a lófarok török kitűzése nem bizonyított. Ezért talán nem vakmerő feltételezés, hogy a lófarok Súr vezér vezéri lófarkas lándzsájának a jelképe volt". /Somogyi-Burgenlandi magyarság, 84. old./.

Jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés: az újkori egyházi vezetés miért nem engedélyezi a Lófarok használatát?

Írta: Varga Ingrid - Varga Ferenc. Templom a szántóföld közepén. 2015 (részlet)

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small