site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Felsőbányai Református Egyházközség temploma

PDFNyomtat

Templom belső felvétele
A templomunk, noha képen eléggé jól fest, a valóságban azonban meglehetősen rossz állapotban van úgy külsőleg, mint belsőleg. És bár műemlék templomról van szó, a gyülekezet egyszerűen képtelen felvállalni a rendbehozatal - számára - emberfeletti feladatának teljesítését, annál az egyszerű oknál fogva, hogy egy elöregedett gyülekezetről beszélünk, melynek túlnyomó részét idősek, ezen belül pedig - főleg - özvegyek jelentik.
A jelenlegi templom története egészen regényesen alakult. 1834-ben felépül a jelenleg is használatban levő parókiális épület. Lugossy József esperes, a gyülekezet akkori lelkipásztora nagy merészségről tesz tanúságot, amikor e nagy munka befejezése után, 1844-ben elkezdi a templom építését annak dacára, hogy pontosan tudatában van annak, hogy az azelőtt befejezett munkálat igencsak kimerítette a gyülekezet anyagi alapjait. Ilyen körülmények között teljesen érthető tehát, hogy a templomépítés nagyon nehézkesen haladt. Hogy pedig a baj teljessé váljék, jött az 1848-as forradalom és szabadságharc, ami teljesen leállította az építkezést. Az elmúlt négy év alatt a templom falai úgy kb félmagasságig épültek fel. A forradalom leverése azzal is járt, hogy az ún. "Kossuth-forint" teljesen devalválódott. Így aztán az a kevéske is, ami még esetleg maradt, nullával volt egyenlő. A félig felépített falak pedig így álltak 40 éven át! Lugossy József már nem érhette meg az új templomot, de még utódja, Czelder Márton is, csak az anyagi alapokat teremthette meg a templomépítésre, ugyanis emennek utódjára, Nagy Lajos lelkipásztorra hárult a munkálat levezetésének feladata.
Nem beszélhetünk azonban magáról a templomépítésről addig, míg kissé behatóbban nem vettük szemügyre Czelder Márton hatalmas munkáját. Rendkívül ügyes diplomáciai érzékkel sikerült rávennie a bécsi udvart, sőt magát a császárt, hogy elrendelje: az akkori teljesen katolikus összetételű városi tanács köteles a reformátusok templomának felépítéséhez 3.000 Forinttal hozzájárulni, ugyanakkor a római katolikus plébánia, a visszavett régi templom fejébe 15.000 Ft összeget köteles fizetni a református gyülekezetnek. Emellett a presbiterek kettes csoportokban, egy császári és király pénzügyminiszteri láttamozással és pecséttel ellátott gyűjtőfüzet birtokában elindultak gyűjtő-körútra, bejárva az egész térséget Kassától, Konstancáig!!! Ezen kívül - természetesen - a gyülekezet is adakozott, amit bizonyít a máig meglévő monográfia részét képező adakozók névsora.
Mire Czelder Mártonnak sikerült a templomépítésre való teljes pénzalapot összegyűjteni, meghívta őt lelkipásztorának a kecskeméti gyülekezet, amit ő el is fogadott.
Ezért kellett utódjának átvállalni az építkezéssel járó feladatokat, bár - természetesen - ilyen körülmények között könnyű dolga akadt, legalábbis anyagi gondok minden bizonnyal, nem merültek fel.
Amikor 1888-ban tehát újból elindult a munka, azzal kellett kezdeni, hogy a negyven esztendő időjárási viszontagságai által megviselt falakat a föld színéig lebontották, majd újból falazták.
Itt van tehát egy hatalmas műemlék templom, melyet a "lakói" tehetetlenségből kénytelenek elhanyagolni. Az épülettel talaj-statikai gondok is vannak, mely körülmény csak még inkább növeli majdnem tehetetlen aggodalmunkat. Nem el;g, hogy az épület meglehetősen rossz állapotban van, de - sajnos - statikai gondok is felmerültek, ugyanis az épület süllyed.
 
Website:https://www.facebook.com/felsobanya.ref.templom/posts/1557692031109495
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
  • Románia
Szerző:Alföldi-Lakatos Tibor
Created:2015-06-01 11:20:33
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small