site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Gyarapítsd az erőt és az értéket!

PDFNyomtat

Február 12-én Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Kerekasztal fórum keretében vitatták meg Kárpátalja jelentősebb civil szervezeteinek, egyházainak képviselői a hazánkat jelenleg több szempontból is érzékenyen érintő demográfiai helyzet és gyerekvállalás kérdését.

A Kerekasztal Kárpátalja civil szervezeteinek és egyházainak közös fóruma, amelynek célja az együtt gondolkodás jegyében a Kárpátalját és a kárpátaljai magyarságot érintő legfőbb kérdések megvitatása, megoldáskeresés a fennálló problémákra. Ennek egyik eredménye a árpátaljai magyar civil szervezetek és történelmi egyházak nyilatkozata, amelyben a fórum anyanyelvünk, kultúránk, az esélyegyenlőség, az anyanyelvi oktatás biztosítására szólította fel múlt év márciusában az ukrán államot.

A Házasság hetében megtartott műhelymunka talán legfőbb irányvonalát az jelentette, hogy a jelenlegi helyzetben mi magunk mit tehetünk a családban rejlő erő és érték gyarapításáért. Jelen voltak többek között a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Szent Márton Egyesület, a Komjáthy Benedek Alapítvány, a Kárpátaljai Nagycsaládosok Egyesülete, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és annak Hallgatói Önkormányzata, a kárpátaljai református, római és görögkatolikus egyházak, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács, a „Pro Agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány, a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet képviselői is. Elsőként Molnár D. István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszékének tanára tartott előadást Kárpátalja és Ukrajna népességszámának alakulásáról és a születési mutatókról. Ebből kiderült többek között az, hogy 1988-tól a mélypontot jelentő 2000-es évig az ország lakossága folyamatosan csökkent. Ennek hátterében főként a rendszerváltás környéki bizonytalan gazdasági helyzet állt.

A Megyei Statisztikai Hivatal 2014 decemberi adatai szerint Kárpátalja lakossága 1 256 900 főt tett ki. Ezen belül a magyarok által is lakott városok lélekszáma: Ungvár 115 620, Beregszász 24 637, Huszt 31 763, Csap 8989 fő. Országos szinten egyedül Rivne és Kárpátalja megyékben figyelhető meg a lakosság létszámának növekedése. Gogola István, a Komjáti Benedek Alapítvány elnöke a vajdasági (Szerbia) Magyar Nemzeti Tanács (MNT) népesedési akciótervét ismertette, amely 2013 és 2017 között kíván javítani a népességi mutatókon a társadalom több színtere felé tett módosítási javaslatokkal. Ahhoz, hogy (több) gyereket vállaljanak a párok, az MNT szerint szükség van gazdasági növekedésre az anyagi biztonság megteremtése érdekében; az anyaság, gyerekvállalás szellemi és erkölcsi megbecsülésének növelésére; az anyaságra és apaságra való érettség serkentésére; az anya és magzata életének és egészségének megóvására; a gyerekvállalás és a család fontosságának elfogadására a közgondolkodásban. Mindezeket az MNT a politikán, iskolán, egyházon, médián, önkormányzatokon, civil szervezeteken keresztül igyekszik elérni, megcélozva a családbarát foglalkoztatást, nagycsaládosoknak járó díjakat létrehozva, s természetesen az említett felek irányába tett intézkedések, javaslatok által.

Az előadások elhangzását követően az említett szervezetek több mint 30 jelenlévő képviselője arra igyekezett megoldást találni, hogy mivel lehetne nálunk több gyermek vállalására ösztönözni a szülőket, mivel lehetne javítani a családok mindennapjain. A fórumon jelenlévők úgy döntöttek,hogy március 12-én a civil szervezetek és egyházak képviselőiből összeül egy munkabizottság, amelynek az lesz a feladata, hogy a kerekasztal-megbeszélésen elhangzott és az az után a résztvevő szervezetek által a témában megfogalmazott javaslatok alapján összeállítson egy stratégiai tervet. Remélhetőleg addigra közelebb kerülünk annak az egy feltételnek a teljesüléséhez, amely nélkül nem, vagy csak igen nehezen valósítható meg bármilyen terv: a békéhez.

Espán Margaréta

2015. február

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2020
HKSZCSPSZV
27282930 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small