site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

A népzene és néptánc őszinte erejű ünnepe - Vadvirág Tavaszi Fesztivál Adán

PDFNyomtat

az_aracsi_pusztatemplomnl

Egy közösség baráti szálai szövődtek erősebbé a hétvégi Vadvirág Tavaszi Fesztivál alkalmával Adán, mely közösség ösztönzően példaértékű a tiszta emberi kapcsolatok ápolását tekintve, és amely az összetartozás szükséges egységeként létezik. 

"A táncház-mozgalom egyre népszerűbb, értéke pedig felbecsülhetetlen szellemi kincs. Igyekszem minden alkalommal más csoportot hozni adai barátainkhoz, hogy szélesebb körű fiatalságnak tudjam megmutatni, a Délvidék nem Szegeddel zárul, hanem a határon túl is őriznek magyar néphagyományt, amit akkor tud valaki értékelni, ha átlépi a határt és személyesen tapasztalja meg azt" – mondta Törökné Csécs Lenke, a debreceni Főnix Gyermek - és Ifjúsági Néptáncegyüttes művészeti vezetője, aki a Vadrózsák tánccsoportot vezette el az adai rendezvényre és akiket a vendéglátók egy különleges kirándulással leptek meg.

Első állomásunk Beodra volt, ahol Bővíz László plébános fogadta csapatunkat és mesélt  a településről, a templomról. Felemelő élményben volt részünk.  - hangsúlyozta Varga Lívia az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke  - ez után az aracsi pusztatemplomhoz látogattunk, amelynek történetét még beodrai látogatásunk alatt osztotta meg velünk az atya. Vendégeinkkel később az óbecsei  Than fivérek emlékházába látogattunk, majd Zentára utaztunk, ahol Döme Szabolcs idegenvezetésével együtt megtekintettük a zentai csata emlékművét, a  révészt ábrázoló szobrot, a  városháza épületét, tűzoltólaktanyát, valamint a gimnáziumot. A programsorozat kitöltötte egy napunkat és örömünkre szolgált, hogy a hozzánk ellátogató debreceni fiataloknak mutathattunk vajdasági kincseinkből.

A Fesztivál szombat délelőttjén hagyományos piaci kavalkáddal indítottak az adai és debreceni néptáncosok felhívva a figyelmet a rendezvény esti gálájára. Meghívásként ízelítőt táncoltak a helyi piactéren és a város központjában. Az esti gálára csatlakoztak hozzájuk a temerini Szirmai Károly MME felnőtt tánccsoportja, valamint a kelebiai Vackor táncegyüttes is, akik rendszeres résztvevői az adaiak ünnepségének. A nagyszabású gálán a vendégek mellett fellépett a Vadvirág HK minden zenész, valamint táncos csoportja is. A fellépők több tájegységet bemutatva tették igazán színessé az esti műsort. A színházteremben összegyűlt közönség állva tapsolt, így üdvözölve a határtalan barátsággal ünneplő ifjú generációt. A fesztivál fáradhatatlan zenészei voltak Polyák Dániel, Sterbik László, Katus Gábor és Varga Balázs. A népi kultúra iránt érdeklődők fergeteges ünnepét ez alaklommal az adai Önkormányzat támogatta, de a Vadvirág HK fiataljai, valamint a növendékek szülei is nagyban hozzájárultak a Fesztivál zökkenőmentes lebonyolításához.

A gála után a fesztiválozók a Vadvirág HK székházában folytatták az estét ahol Kalocsai Teréz és Szabó Ilona, a Kör szakácsnőinek ízletes vacsorája fokozta a táncházas hangulatot.

 Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör a néptánc és népzene őszinte erejének, valamint az összetartozás tudatának közösségformáló hordozója. Ösztönző és kapcsolatépítő jelleggel érvényesül a táncház-mozgalom lüktetésében.

2015. április

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small