site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Tűztánc a főnix árnyékában - adaiak a debreceni Ifjúsági táncfesztiválon

PDFNyomtat

DSCN2116

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör immár a negyedik generációjával vett részt azon a Tűztánc Ifjúsági Táncfesztiválon, amelyet a Debreceni Művelődési Központ Csapókerti Közösségi Háza és a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes idén 16. alkalommal rendezett meg azzal a céllal szervezve, hogy a magyar népi kultúra értékeit megőrizve bemutassák a nyári napfordulóhoz kapcsolódó újrafogalmazott hagyományokat Debrecen kiemelkedő jelentőséggel bíró rendezvénye keretében.

Könnyekkel teli volt a búcsúzás. Ez alkalommal is nehéz volt megválni vendéglátóinktól, akik irányunkba való elfogadással és mérhetetlen odaadással teszik minden alkalommal feledhetetlenné a rendezvény idején való debreceni tartózkodásunkat. 

Kelet-Magyarország fesztiválvárosának varázsa minden évben megújulva vár, a megtisztelő meghívás feledhetetlen élményeket sejtet, és persze igényes programot kínál.

DSCN2283A vadvirágosok számára minőségi időtöltést biztosított Törökné Csécs Lenke, Lenke néni, a debreceni Főnix gyermek- és ifjúsági táncegyüttesének Csokonai-díjas művészeti vezetője, valamint férje Sanyi bácsi, a táncosok, a szállást adó családok és minden barátságos közreműködő, akik immáron közeli ismerősként tettek meg minden tőlük telhetőt, annak érdekében, hogy semmiben se szenvedjünk hiányt. A fesztivált megelőző napon hortobágyi kirándulással lepték meg csoportunkat, melyet még ma is naponta emlegetünk. Vendéglátóink összetartó közösségként vállalták és biztosítottak szállást a Vadvirág HK Csillagvirág táncegyüttes, a Bojtocska furulyacsoport, valamint a Bodros tamburazenekar tagjainak, de ez mellett minden percben felelősséggel viseltek gondot rólunk.

Június 20-án a Szent Iván-éj napjához kapcsolódóan 8 néptáncegyüttes, illetve 5 énekes és hangszeres csoport vett részt a fesztiváli programban és mutathatta be a produkcióit. A délutántól kezdődő táncos forgatagban közel 300 fellépő estébe nyúló műsorral tette ünnepivé a nyári napforduló varázsát, melyet tűzzsonglőrök bemutatója követett, amíg végül fel nem lángolt a Szent Iváni tűz. A tömeg énekelt a lángok körül, ezt követően a szerelmesek és bátrak tüzet ugrottak. Az ünnep hajnalig tartó táncházzal folytatódott.

A könnyek közt búcsúzó főnixesek és vadvirágosok egymás iránti ragaszkodásának hátterében Törökné Csécs Lenke, illetve Varga Lívia, a Vadvirág HK elnökének az összetartozás jegyében történő évekre visszanyúló gyümölcsöző együttműködése áll. Olyan távolságot nem ismerő szoros kapcsolat megalapozói lettek, amelyet büszkén emelhetnek ki civil társszervezetek ritka példájaként, és amellyel új értelmet nyer a közösséghez való tartozás. Gyermekek, ifjak, felnőttek egymást átölelve örömkönnyekkel búcsúztak a feledhetetlen fesztiváli élményekkel feltöltődve és a viszontlátás reményében.  

A hétvége feledhetetlen pillanataiból bőven jutott csipegetnivaló a hosszú órákig tartó úton hazafelé.

DSCN2157

Írta: Lajkó Szilvia
Fotó: Lajkó Szilvia, Varga Imola

2015. július

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small