site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Mohol

PDFNyomtat

esemenyhirekkepek

Mohol egyike Vajdaság legrégibb falvainak. A IV. században elsőként, valószínűleg hun-szkytha népcsaládokhoz tartozó törzsek jelentek meg ezen a vidéken. Magyarok a IX. században vándoroltak ide. 1712-ben alakult meg itt az első iskola, amely csak egy osztályból állt. A szervezett ipari élet az 1800-as évek elején rajzolódott ki. A művelődési élet a történelem folymán különböző módon folyt. Először könyvtár létesült, majd énekkarok szerveződtek. A különböző nyomtatványok közzététele jelentős szerepet játszott Mohol lakosságának életében.Először az Ada-Moholi Közlöny 23 évfolyamon át minden vasárnap megjelent, ezt követte az Ada-Moholi Ellenőr, az Ada-Moholi Hírlap, valamint az Ada-Moholi Újság.

Moholt 1870-ben nagyközséggé nyilvánították. Kapott postát, kompjárást, távirdát, hajóállomást, tűzoltó egyesület is alakult,alapítottak óvodát, takarékpénztárat, sőt, vasutat is kapott. 1957.július 1-én csatolták Adához.

Moholon született Szekula Mór riporter, lapszerkesztő, színházi és irodalmi kritikus. Huzamosabb ideig Moholon élt gyermekkorában Moholy Nagy László, a modern képzőművészet úttörője és Gobby Fehér Gyula vajdasági író.

"Ezen a vidéken talán csak az éghajlat mérsékelt, szelíd és a csírázó életnek kedvező, más minden kíméletlen és kegyetlen volt, s mégis mindig visszatért ide ember, állat, újraéledt a növényzet minden sorscsapás után, mindenkor." ( Urbán János: Tűzsziget)

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small