site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Megélni a hagyományt - aratóünnepség Moholon

PDFNyomtat

20150712_090027

Idén június 12-én tartották meg Moholon az aratóünnepséget. Az ilyen rendezvény a fiataljainknak megmutatja azt, hogy hol vannak a gyökereik, milyen áldozatos munkával volt asztalra tehető régebben is a kenyér, és tanul a mai kor abból hogy becsüljék meg azt, amit a természettől kapnak, amit az élet ad. Bár, ez egy kicsit messzebbre ható útmutatása ennek a rendezvénynek, de a hagyomány él – jegyezte meg  Csányi László, Mórahalom város alpolgármestere, aki vendége volt a moholi aratóünnepségnek. 

"Nagyon Köszönöm, hogy meghívást kaptam Zsótér Mihálytól erre a rendezvényre. Nem először vagyok vendége a moholi nyugdíjas egyesületnek, mert a mórahalmi nyugdíjasokat elkísértem már néhányszor ide, illetve a moholiak is járnak a mi nyugdíjas klubunkhoz. Nekünk fontos, hogy a nyugdíjasoknak ilyen élő kapcsolata legyen. A mai rendezvénynek a legnagyobb értéke az a paraszti munka, ami igazából a kenyeret kenyérré tette."

Gyermekkoromban a kenyeret úgy lehetett megszegni, ha előbb keresztet vetettünk rá,és az ennek a munkának a gyümölcse volt és pontosan tudta a paraszt ember, hogy mennyit kell izzadni azért a szelet kenyérért, ami a család asztalára kerül,és amit a mai kor elfelejtett. Egy néprajzkutató barátom azt mondta, a hagyományokat ne ápold, a hagyományokat éld meg. Bízom abban, hogy ez a hagyomány élni fog továbbra is itt Moholon, a délvidéken, az anyaországban. Ez a fajta művelete a kenyérteremtésének,  nem fog elfelejtődni, mert addig vagyunk mi magyarok, addig vagyunk mi földművelő emberek, amíg ezek a hagyományok velünk tudnak élni.

A nagy hagyományokkal rendelkező rendezvényre több helybéli és más városból érkező, összesen kilenc csapat mérettetett meg.

20150712_093558Már kora reggel zeneszóval és zsíros kenyérrel várták a résztvevőket és vendégeiket a szervező egyesület tagjai a székház épületében.

Zsótér Mihály, a moholi nyugdíjas egyesület elnöke elmondta, a nyugdíjasok kivették a részüket a szervezésből, mindent megtettek, hogy ez a rendezvény létrejöjjön, éltetni a hagyományt: „Idén van egy fiatal, 9 és 13 éves közötti 4 tagú csapat, az utánpótlás reménységünk. Mellettük Padé, Szenttamás, Felsőhegy és persze  Mohol csapatai versenyeztek. A mórahalmiak nem arattak, csak végignézték az itteni aratási hagyományokat mivel, a faluban igen nagy jelentősége van a rendezvénynek. Van rá igény és az idősebb korosztálynak szép emlékeket idéz.A résztvevőket és vendégeinket fogatos kocsikkal vittük ki az aratás színhelyére, az moholi Almádi család parcellájára. Az aratás megkezdése előtt Mester Dániel moholi plébános áldotta meg a munkában részvevőket.

- Nem első alkalommal ajánlottuk fel a búzatáblát a nyugdíjas egyesületnek, mert  hagyományőrző rendezvényük fontos esemény és az együttműködés példaértékű. Örömünkre szolgál, ha segíthetünk és ha azt el is fogadják, mint ez alkalommal is tették azt a nyugdíjasok. – jegyezte meg Almádi Attila.

Az önkormányzatból Bilicki Zoltán Ada község elnöke tisztelte meg jelenlétével az ünnepséget: - Községünk egyik legjelentősebb rendezvénye, és idén Mórahalom városából is vannak vendégek. Adának Mórahalommal más jellegű kapcsolatai is vannak, hiszen közös pályázók, de a kapcsolat bővítéséhez hozzásegít ez a rendezvény is. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a község nyugdíjasai igen aktívan, évi szinten több rendezvényt tartanak meg, jó kapcsolatokat ápolnak a helyi szervezetekkel és vidéki egyesületekkel is. Lehetőségeinkhez mérten az Önkormányzatunk igyekszik támogatni őket.”

 
    A moholi nyugdíjas egyesület tagjai ez alkalommal is tanúbizonyságát tették vendégszeretetük határtalanságáról, most is hozták formájukat, hiszen jókedvűek voltak, kifogástalan jókedvfokozó társaság. A hagyományos kézi aratás rafinált művelői és igen jól áll nekik!

Lajkó Szilvia

2015. július

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small