site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Szilágynagyfalu

PDFNyomtat

intezmenyeklatnivalokszervezetek

nagyfalu_latkepe

Szilágynagyfalu (románul: Nuşfalău), de egyszerűen, ahogyan a helyiek is nevezik, Nagyfalu, a Réz-és Meszes-hegység, valamint a somlyói Magura által övezett medence közepén helyezkedik el.

A Berettyó-felvidék egyik legnépesebb települése, fontos vásáros helye, története egészen az Árpád-korig vezethető vissza.

A települést először említő oklevelek a tatárjárást követő évtizedek birtokadományozásai során születtek. A későbbi oklevelekben a következő változataival találkozunk: Nogfalw (1249), Nagyfalw, Naggfalwa (1257), Nogfolu (1333), Nog-falu (1335), Nogfolw (1538). Noghfalwként említik Vatasomlaja (Somlyó) 1259-i határleírásában is, mint szomszédos falut.

A honfoglalást megelőzően területén avarok és szlávok éltek. Korai jelenlétüket a falu határában levő temetkezési halmok, a kurgánok, valamint számos víz- és településnév - Kraszna, Bisztra, Kaznacs és így tovább - bizonyítja. Nagyfalu a kezdetektől fontos szerepet töltött be: több ízben megyeszékhely, országos hírű állatvásárok színhelye. 1413-ban, a nagyfalusi pálos kolostor megépítéséhez a Bánffy család járult hozzá. Lakói többnyire állattenyésztéssel, valamint gabona-és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak, valamint foglalkoznak ma is. Az 1989-es rendszerváltás után fokozódtak a gazdasági és szociális nehézségek, melyeknek eredményeképp napjainkra komoly fejlesztést igényelne infrastruktúrája.

A magyarul is olvasható honlapon még több információt találhat: http://www.nusfalau.ro/index.html.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small