site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Bény

PDFNyomtat

latnivalokkepek

beny_kortemplom_kat_temp

Bény (szlovákul: Bíňa) a szlovák-magyar határtól pár kilométerre, a Garam patján fekszik. Régóta lakott település, nevét feltehetőleg a Szent István megsegítésére érkező Hont vitéz  Bény nevű fiáról kapta. A falut körülvevő sáncrendszert valószínűleg még Géza fejedelem emeltette, a történészek szerint itt gyülekezett István embereivel, a Koppány elleni harc előtt.

Ahogyan az erdélyi Algyógyon, úgy itt is (és persze sok más helyen még Európában) egy rotundával (körtemplommal) találkozhatunk. A bényi körtemplom freskói a XIII. századból valók. Szintén a században építették katolikus templomát, melyen később gótikus és barokk stílus szerint végeztek átalakításokat.

beny_kurtaszoknya_bab

Az Alsó-Garam-mentén járva, utazásunk első állomásán Bényen egyből olyan újdonság fogadott, amiről még nem is hallattunk: A kurtaszoknyának volt ott hagyománya.

Alig 25-30 cm-es rakott anyagot képzeljünk el! További részletek a viseletről ITT találhatók.

A kép a helyi tájházban készült, ahol nemcsak fotók, hanem eredetiben a viselet is megtekinthető, sőt egy baba (képünkön) is szemlélteti a régi módit. A helyiektől úgy hallottuk, hogy hétköznapokon már csak két idős hölgy hordja a viseletet.

Ugyanitt él a híres bényi tojásfaragó mester, Kremmer Dezső is, aki nem csak húsvétre készíti különleges alkotásait. Mi sajnos helyben nem láttuk a munkáját, mert éppen zárva volt a kis galéria, de akki erre jár próbálja felkeresni!

A község híres "kincseiről", azaz 108 darab V. századból származó arany pénzérméiről, melyeket 1964-ben tártak fel.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small